Annons
Nyheter

Utlämnad gängledare häktad i Malmö

Ledaren för Malmöligan Los Suecos som utlämnats från Spanien har häktats av Malmö tingsrätt.
Brott • Publicerad 11 augusti 2023
I Sverige är mannen misstänkt för grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Arkivbild.
I Sverige är mannen misstänkt för grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Han flögs hem från Spanien under torsdagen, rapporterar SVT Nyheter Skåne. I Sverige har han varit häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

– Han förnekar samtliga anklagelser, sade den 26-årige gängledarens advokat Mikael Nilsson till SVT före förhandlingen.

Annons

Åklagare Lisa Åberg begärde honom också villkorat häktad för ytterligare brottsmisstankar som rör vapen och narkotika. Anledningen begäran var villkorad är att det krävs spanskt medgivande om han ska kunna häktas för andra brottsmisstankar än dem som låg till grund för utlämnandet till Sverige.

Malmö tingsrätt kom fram till att han är misstänkt även för de brotten, men att han för närvarande bara kan häktas för de brott han begärdes utlämnad för, skriver Sydsvenskan.

– Delen med de nya brottsmisstankarna kickar in först när Spanien samtycker till att han får lagföras i Sverige för de här brotten, säger rådmannen Niclas Söderberg till tidningen.

Medlemmar i Los Suecos har i utbyte mot kraftigt sänkta straff erkänt två mord på spanska solkusten.

Ligans ledare erkände medhjälp till ett av morden. Den långa tid han suttit häktad i Spanien räckte som straff och han skulle släppas inom kort. Då togs vilande utredningar i Sverige mot honom upp, vilket ledde till att han utlämnades.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons