Annons
Nyheter

Utökad beställning av nya militära skolflygplan

De första tre exemplaren av militära skolflygplan väntas levereras till Försvarsmakten i början av nästa år. Nu har också beställningen utökats från sju till tio plan.
Försvar • Publicerad 9 december 2022
Sveriges nya militära skolflygplan SK40.
Sveriges nya militära skolflygplan SK40.Foto: Grob Aircraft SE

Under våren 2021 tecknade Försvarets materielverk (FMV) kontrakt med företaget Grob Aircraft i Tyskland för att leverera ett nytt skolflygplanssystem.

Utöver flygplanen, av modellen Grob 120TP, ingår bland annat simulatorer, flygsäkerhetsmateriel samt underhåll av planen och simulatorerna i kontraktet.

Annons

I den svenska militära världen kommer planen att heta SK40. Först beställdes sju flygplan men nu har FMV utnyttjat en option i kontraktet och lagt till ytterligare tre.

FMV skriver i ett pressmeddelande att de tre första flygplanen samt simulator och flygsäkerhetsmateriel förväntas levereras första kvartalet nästa år. Alla tio flygplan ska sedan driftsättas successivt under året.

Målet är att utbildningssystemet ska stå klart vid flygfältet Malmen i Linköping för den första kullen pilotelever under sommaren 2024.

Flygvapnet väljer också att beställa ytterligare flygsäkerhetsmateriel, ett planeringsverktyg för elev och lärare, samt utbildning i systemet för samtliga flyglärare och markpersonal inom flygvapnet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons