Annons
Nyheter

Utredare: Trumps tweet manade till upplopp

Ett inlägg på Twitter av USA:s expresident Donald Trumps sågs av anhängarna som en uppmaning till väpnad kamp och fick dem att planera stormningen av Kapitolium.
Det slår utredningsutskottet fast efter nya förhör.
USA • Publicerad 13 juli 2022
Inlägget som USA:s dåvarande president Donald Trump postade på Twitter: "Stor protest i DC den 6 januari. Kom dit, det kommer gå vilt till," skrev presidenten den 19 december.
Inlägget som USA:s dåvarande president Donald Trump postade på Twitter: "Stor protest i DC den 6 januari. Kom dit, det kommer gå vilt till," skrev presidenten den 19 december.Foto: USA:s kongress via AP/TT
Extremistgruppen Oath Keepers tidigare talesperson Jason Van Tatenhove (till höger) var en an dem som förhördes av utredningsutskotten under tisdagen.
Extremistgruppen Oath Keepers tidigare talesperson Jason Van Tatenhove (till höger) var en an dem som förhördes av utredningsutskotten under tisdagen.Foto: Demetrius Freeman/AP/TT

"Stor protest i DC den 6 januari. Kom dit, det kommer gå vilt till," skrev dåvarande presidenten Donald Trump på Twitter den 19 december 2020.

Hans anhängare såg det som en uppmaning till väpnat motstånd mot kongressen, som den 6 januari skulle godkänna Joe Bidens valseger. Den slutsatsen drar det särskilda utskott i representanthuset som utreder den dödliga stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium, då fem människor miste livet.

Annons

Under tisdagen hölls den sjunde omgången av tv-sända förhör i utredningen. I fokus stod Trumps inlägg på Twitter och hur attacken i hemlighet planerades av högerextrema grupper under tre veckor. Utskottet anser sig ha bevis för att Trumpanhängarnas marsch mot Kapitolium var planerad i förväg, och att Trumps uppmaning under sitt tal den 6 januari att "tåga till Kapitolium" inte var ett spontant infall.

– Bevisen bekräftar att det inte var en spontan uppmaning, utan snarare en avsiktlig strategi av presidenten, säger utskottsledamoten Stephanie Murphy.

Kaotiskt i Vita huset

Extremistgrupperna Proud Boys och Oath Keepers planerade attacken efter presidentens inlägg på Twitter, enligt utskottet.

– Låt oss tala klarspråk. Det skulle bli en väpnad revolution. Jag menar, folk dog den dagen, säger Jason Van Tatenhove, en tidigare talesperson för Oath Keepers, i sitt förhör.

Upprinnelsen till Trumps tweet var ett hätskt och kaosartat möte i Vita huset den 18 december. Trump ska tillsammans med bland annat sina advokater Rudy Giuliani, Sidney Powell, före detta nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och en före detta chef för ett onlineföretag försökt få till en plan att beslagta delstaters rösträkningsmaskiner, i ett försök att omkullkasta Joe Bidens valseger. När andra Vita huset-medarbetare stoppade planen ska Trump ha skrivit inlägget i ett sista försöka att vinna tillbaka valsegern, enligt utskottsförhören.

Splittrar USA

Utfrågningarna i representanthuset leds av ett utskott bestående av sju demokrater och två republikaner.

6 januari-utskottet bildades i representanthuset på Demokraternas initiativ sommaren 2021, sedan Trumptrogna republikaner i kongressen stoppat satsningen på en ambitiösare nationell kommission för att utreda frågan.

Stormningen splittrar USA, där många anser att Donald Trump var den utlösande faktorn. Andra tycker inte att han kan hållas ansvarig för det som hände. Utskottet försöker genom utfrågningarna att få svar på den frågan.

Fakta: Utskottsförhören och attacken mot Kapitolium

Utfrågningarna i representanthuset leds av ett utskott bestående av sju demokrater och två republikaner.

Förhören direktsänds och har lockat miljontals tittare i USA.

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen:

"Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons