Annons
Nyheter

Utredning föreslår förbud mot bottentrålning

En utredning har lämnats över till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) med förslag om ett generellt förbud mot bottentrålning i skyddade havsområden.
Politik • Publicerad 15 maj 2023
Antalet fartyg som bottentrålar i marina skyddade områden innanför trålgränsen är i dag 146 stycken, enligt utredningen. Arkivbild.
Antalet fartyg som bottentrålar i marina skyddade områden innanför trålgränsen är i dag 146 stycken, enligt utredningen. Arkivbild.Foto: Berit Roald

Utredningen, som tillsattes i samband med Januariavtalet mellan S, MP, C och L, föreslår att bottentrålning förbjuds i nationalparker, naturreservat, biotopskyddsområden och Natura 2000-områden.

I dag bedrivs trålfiske i flera områden innanför den så kallade trålgränsen – där trålning generellt är förbjuden. Bottentrålning i skyddade områden bedrivs också men i mycket begränsad omfattning. Den sker i områden som Kosterfjorden, Gullmarsfjorden, i Kalix yttre skärgård och Bergöfjärden i Bottenviken. Främst gäller det fiske av siklöja, räka och kräfta.

Annons

Fiskemetoden kan orsaka allvarlig skada på marina havsmiljöer då trålen, när den dras längs havsbotten, inte bara påverkar fisk och skaldjur utan även river upp bottensediment.

Antalet fartyg som bottentrålar i marina skyddade områden innanför trålgränsen är i dag 146 stycken.

Utredningen föreslår ett generellt förbud mot sådant fiske men att undantag ska få beviljas om det finns vetenskapliga eller andra särskilda skäl.

Förbudet föreslås börja gälla den 1 juli 2025.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons