Annons

Utredningen mot världens snabbaste läggs ner

Friidrott • Publicerad 2 september 2019
Christian Coleman. Arkivbild.
Christian Coleman. Arkivbild.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Christian Coleman har fått beskedet han ville ha: anklagelserna om att sprintern ska ha gjort sig skyldig till dopningsbrott läggs ner av den amerikanska antidopningsbyrån Usada.

I och med detta är Coleman, som med noteringen 9,81 är världens snabbaste man på 100 meter i år, fri att tävla i friidrotts-VM i som inleds om knappt en månad.

Annons

Coleman har misstänkts för att vid tre tillfällen under en tolvmånadersperiod ha misslyckats med att redovisa var han har befunnit sig. Detta för att på så sätt göra sig tillgänglig för internationella antidopningsorganisationen Wadas oannonserade dopningstester.

Tre prickar i vistelserapporteringen straffas normalt sett med två års avstängning – vilket inte bara hade kunnat innebära ett missat VM för Coleman utan även ett uteblivet OS nästa år.

I ett uttalande meddelar Usada att anklagelserna mot den 23-årige amerikanen dras tillbaka efter att organisationen tagit del av Wadas riktlinjer.

Christian Coleman vann silver på 100 meter i VM 2017 då guldet gick till Justin Gatlin och bronset till Usain Bolt.

VM i Qatars huvudstad Doha pågår mellan den 27 september och den 6 oktober.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons