Annons

V-ledaren kräver snabbtåg snarast möjligt

Vänsterpartiet kräver en satsning på höghastighetsbanor för tåg mellan storstäderna samt utbyggnad av kuststräckor i Norrland snarast möjligt.
V-ledaren Jonas Sjöstedt undrar varför regeringen aldrig kommer till skott.
Politik • Publicerad 8 september 2019
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt krävde satsningar på snabbtåg mellan storstäderna och utbyggnad av kustbanor i Norrland när han sommartalade i Döbelns Park i Umeå.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt krävde satsningar på snabbtåg mellan storstäderna och utbyggnad av kustbanor i Norrland när han sommartalade i Döbelns Park i Umeå.Foto: Patrick Trägårdh/TT

– De drar fötterna efter sig, de inser inte vilket akut läge det är (för klimatet), sade Jonas Sjöstedt efter sitt sommartal i Döbelns park i Umeå.

I talet, inför ett par hundra åhörare i fint sensommarväder, var Sjöstedts huvudspår klimatsatsningar. Det gäller då särskilt krav på att göra verklighet av planerna på höghastighetsbanor mellan Stockholm och Göteborg och Stockholm och Malmö. Men det räcker inte, anser han, inte minst för att människor måste känna att det är viktigt för hela landet. Därför vill V också se att dubbelspår byggs mellan Gävle och Härnösand och att Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå tidigareläggs.

Vill åka tåg

Annons

– Jag vill inte bara att mina barnbarn ska kunna åka tåg på Norrbotniabanan till Luleå eller ta snabbtåget mellan Stockholm och Malmö. Jag vill kunna göra det själv, sade Sjöstedt i talet angående att det går för sakta med planerna.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) har ända sedan han tillträdde i januari sagt att en inbjudan till samtal mellan riksdagens partier om höghastighetsbanor och hur de ska betalas är på gång. Än har inget hänt.

Notan, 280 miljarder kronor, är inget att vara rädd för om man tänker rätt om finansieringen, enligt Sjöstedt.

– Låna? Är det ansvarsfullt? Vårt svar är ja, det är det som är ansvarsfullt, att investera för framtiden och miljön, det är precis det vi behöver göra nu, sade han i talet.

Vill förhandla om ramverk

Vänsterpartiet föreslår att riksdagens partier förhandlar om det ekonomiska ramverket för statens finanser och att målet om att de ska gå med 0,33 procent av BNP i överskott varje år görs om till ett balansmål, det vill säga att budgeten ska gå plus minus noll. Det är rimligt i ett läge där statsskulden är unikt låg och minskar och att räntan dessutom är låg.

Men V samarbetar denna mandatperiod inte längre med regeringen om budgeten, det gör Centern och Liberalerna.

TT: Spelar det någon roll vad Vänsterpartiet tycker, om man ska vara krass?

– Ja, vi ska ju förhandla om de här snabbtågen och många verkar ganska rådvilla om hur det ska lösas. Vi föreslår en lösning, säger Sjöstedt.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons