Annons
Nyheter

V vill satsa 8 miljarder på vården

Vänsterpartiet vill satsa åtta miljarder kronor på ett "räddningspaket" för sjukvården.
– Vi har ett mycket allvarligt läge, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.
Politik • Publicerad 2 maj 2023
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) och Ali Esbati (V), ekonomisk-politisk talesperson, presenterar partiets vårbudgetmotion.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) och Ali Esbati (V), ekonomisk-politisk talesperson, presenterar partiets vårbudgetmotion.Foto: Fredrik Persson/TT

"Räddningspaketet" finns med i partiets ekonomiska vårmotion. Enligt V är personalbristen i vården nu så allvarlig att den kan vara livsfarlig för patienterna.

Därför vill partiet att statsbidragen till regionerna höjs med 8 miljarder kronor redan i år.

Annons

Dessutom vill V att alla bidrag som i dag är öronmärkta för vissa ändamål ska kunna användas helt fritt av regionerna och att regionerna senast till sommaren får besked om på vilken nivå statsbidragen kommer att ligga på i framtiden.

Regeringen har sagt att höjda statsbidrag till kommuner och regioner kommer att tas upp i höstens budget för 2024. Vänsterpartiet anser dock att regionerna redan nu behöver besked för att förhindra personalminskningar.

– Nästan alla regioner i Sverige visar negativa resultat, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati.

På sikt vill V att statsbidragen indexeras så att de höjs i takt med kostnadsutvecklingen.

Totalt föreslår partiet satsningar på 21,2 miljarder kronor under 2023 i sin ekonomiska vårmotion. Förslagen, förutom "räddningspaketet" för vården, har presenterats tidigare.

Av satsningarna på 21,2 miljarder, finansieras bara 4 miljarder. Det görs genom att rut-avdraget pausas. V anser ändå inte att budgetmotionen är inflationsdrivande.

– Som Konjunkturinstitutet säger, offentliga investeringar påverkar inte inflationen nämnvärt, säger V:s partiledare Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiets vårbudgetmotion

Vänsterpartiet föreslår följande ändringar i sin vårbudgetmotion, i miljarder kronor (mdr):

Bidrag till regionerna: 8 mdr.

Utökat barnbidrag: 6,6 mdr.

Halverade biljettkostnader i kollektivtrafiken: 6 mdr.

Ett investeringsstöd för kollektivtrafiken: 2,5 mdr.

Återinförd karensersättning: 1,6 mdr.

Skolfrukost i hela landet: 0,5 mdr.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons