Annons
Nyheter

Vab-fuskare stoppas i tid

Försäkringskassans arbete mot vab-fuskande föräldrar har gett resultat. Antalet anmälningar och krav på återbetalningar är på väg att minska markant jämfört med föregående år.
Ekonomi • Publicerad 13 december 2020
De värsta syndarna har försökt fuska till sig runt en halv miljon. Arkivbild.
De värsta syndarna har försökt fuska till sig runt en halv miljon. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Statistik som TT tagit del av visar att antalet polisanmälningar hittills i år uppgår till drygt 1 251 jämfört med 1 607 föregående år men framförallt – kraven på skadestånd och återbetalning har reducerats kraftigt, från 81,1 miljoner kronor till 52,5 miljoner hittills i år.

– Det vi gjort i år är att vi lagt större fokus innan utbetalning för att se till att inte felaktiga belopp går ut. I och med att vi stoppar utbetalningarna från början blir inte personen återbetalningsskyldig, säger Britt-Marie Hultström, chef för avdelningen som jobbar med kontrollfrågor hos Försäkringskassan.

Stoppat utbetalningar

Annons

Detta har gjort att man hittills i år stoppat utbetalningar på 38 miljoner kronor, vilket är sju miljoner kronor mer än år 2019.

Just fusk kring vab har varit ett stort problem där de värsta syndarna försökt fuska till sig runt en halv miljon kronor. Försäkringskassan har också i vissa fall haft utmaningar att få tillbaka pengarna och arbetet har därför intensifierats.

– Vi har fått en preventiv effekt där vi inte ser den här systematiken på samma sätt, säger Britt-Marie Hultström om de allra värsta fuskarna.

Andra utmaningar

Dock brottas myndigheten i ännu större utsträckning med andra utmaningar, bland annat när det gäller assistansersättningar. Hittills i år har man gjort 250 polisanmälningar jämfört med 140 stycken 2019 och kunna förhindra felaktiga utbetalningar på totalt 175 miljoner kronor jämfört med 70 miljoner föregående år.

– Vi har fokuserat mer på detta och utrett betydligt flera ärenden. Dessutom har vi också fokuserat på kontroller riktat mot utbetalningar på förmåner som införts i samband med coronapandemin, säger Britt-Marie Hultström.

Då handlar det bland annat om de sjuklönekostnader som arbetsgivare ska redovisa till Skatteverket. Försäkringskassan har tagit ut cirka 500 företag för kontroller.

Resultatet: drygt 7,2 miljoner kronor i återkrav och förhindrade felaktiga utbetalningar.

– Vi hittar inte så mycket som är kopplat till organiserad brottslighet. De branscher som utmärker sig i våra kontroller är taxi, restauranger och redovisningsbyråer, säger Britt-Marie Hultström.

Fakta: Polisanmälningar och felaktigt utbetalda belopp

Antalet personer som polisanmälts av Försäkringskassan samt felaktigt utbetalda belopp per år avseende tillfällig föräldrapenning:

År Polisanmälningar Återkrav/skadestånd

2020 1 251 52,5 miljoner kronor

2019 1 614 81,1 miljoner kronor

2018 1 091 69,3 miljoner kronor

2017 539 38,3 miljoner kronor

2016 1 054 86,1 miljoner kronor

Fotnot: Siffran för 2020 avser perioden januari–november.

Källa: Försäkringskassan

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons