Annons
Nyheter

Vaccin kan godkännas i mellandagarna

EU väntas ta det första beslutet om att godkänna ett vaccin mot covid-19 den 29 december.
Coronaviruset • Publicerad 4 december 2020
Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 kan godkännas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA den 29 december. Arkivbild.
Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 kan godkännas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA den 29 december. Arkivbild.Foto: John Cairns/AP/TT

– Vi jobbar hårt för att det ska komma ett beslut då, säger Charlotta Bergquist vid Läkemedelsverket, som deltar i granskningen av vaccinet, till Sveriges Radio Ekot.

Beslutet rör Pfizer-Biontechs vaccin och fattas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som redan tidigare har sagt att det som tidigast kan komma ett vaccingodkännande i slutet av december.

Annons

Redan i onsdags godkände Storbritannien som första landet i världen Pfizer-Biontechs vaccin. I EU måste EU-kommissionen ta det formella beslutet, efter det att EMA givit sitt godkännande. Det kan i normala fall ta ett par månader, men beräknas nu ske på några dagar.

Om vaccinet godkänns av EMA den 29 december kan det börja transporteras ut i Sverige efter jul- och nyårshelgen.

– Så snart som möjligt efter helgerna ska det här vara i gång, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons