Annons
Nyheter

Vad står på spel i Georgia?

Två månader efter valet i USA är det dags igen. I dag går Georgia till senatsval för att fylla delstatens platser i kammaren i Washington.
Även i USA är valtröttheten på sina håll påtaglig, men resultatet kan ha stor påverkan på de kommande årens politik.
USA • Publicerad 5 januari 2021
Demokraten Raphael Warnock hälsar på den tillträdande presidenten Joe Biden under ett kampanjmöte i Atlanta på måndagen.
Demokraten Raphael Warnock hälsar på den tillträdande presidenten Joe Biden under ett kampanjmöte i Atlanta på måndagen.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
USA:s president Donald Trump och den republikanska kandidaten Kelly Loeffler under ett kampanjmöte på måndagen.
USA:s president Donald Trump och den republikanska kandidaten Kelly Loeffler under ett kampanjmöte på måndagen.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Demokraternas kandidat Jon Ossoff på måndagen.
Demokraternas kandidat Jon Ossoff på måndagen.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Den republikanske senatorn David Perdue håller ett valtal i slutet av december.
Den republikanske senatorn David Perdue håller ett valtal i slutet av december.Foto: John Bazemore/AP/TT

Vad står på spel?

Två platser i senaten. Men i praktiken även hur de närmaste åren blir för den tillträdande presidenten Joe Biden.

Annons

Republikanerna har just nu 50 stolar och Demokraterna 48. För att det ska bli helt jämnt i den 100 ledamöter tunga senaten krävs alltså att båda de två demokraterna, utmanarna Jon Ossoff och Raphael Warnock, vinner sina val.

Om kammaren blir delad 50 mot 50 tillfaller den utslagsgivande rösten vicepresidenten, som inom kort är demokraten Kamala Harris. Scenariot är mycket ovanligt, men ska också innebära att partiet med utslagsrösten får utse majoritetsledaren i kammaren – en mycket mäktig post som till stor del styr senatens löpande arbete.

Men om någon av de republikanska senatorerna Kelly Loeffler och David Perdue vinner behåller deras parti majoriteten i senaten. Det innebär att Joe Biden då får det tufft att baxa reformer och lagförslag genom kongressen.

Varför är det val igen?

Georgia har sedan 1960-talet en delstatslag som säger att om ingen kandidat får mer än 50 procent av rösterna så blir det en andra omgång.

Lagen infördes enligt The New York Times bland annat för att vita politiker ville se till att delstatens svarta befolkning skulle få mindre inflytande. Den delen av befolkningen har sedan dess i mindre grad än andra grupper behållit sitt politiska engagemang mellan valen.

Denna gång är det på många håll tvärtom just svarta amerikaner som under längre perioder behållit den politiska glöden i Georgia, något som delvis förklaras med den populära Stacey Abrams, en av Demokraternas stigande stjärnor. Under valrörelsen 2020 har hon jobbat intensivt för att få upp valdeltagandet, främst bland delstatens stora svarta befolkning.

I det republikanska lägret är rädslan stor för att Trump och andra ledande medlemmar i partiet kan ha stjälpt kandidaternas chanser med sina felaktiga påståenden om valfusk. Teorin är att om folk tror att processen präglas av bluff och båg så struntar de i att rösta. Även Trumps nyligen avslöjade telefonsamtal för att försöka få delstaten att "hitta" fler republikanska röster skulle kunna påverka valet.

Vilka är kandidaterna?

Den ena valdrabbningen står mellan republikanen och affärsmannen David Perdue, som varit senator sedan 2015, och Demokraternas utmanare Jon Ossoff. Perdue har bland annat varit chef för Reebok och Dollar General. Ossoff har varit grävande journalist samt säkerhetsrådgivare till representanthusledamoten Hank Johnson.

Annons

Den andra duellen står mellan den republikanska affärskvinnan Kelly Loeffler, som Georgias guvernör Brian Kemp för ett år sedan utsåg till senator Johnny Isaksons ersättare när denne avgick av hälsoskäl, och pastorn och lokalpolitikern Raphael Warnock.

Är någon favorit?

Georgia har tidigare länge varit ett pålitligt konservativt fäste. Senast en demokrat vann ett senatsval i delstaten var 1996. Men nu har Georgia utvecklats till en vågmästarstat där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet.

Demokraten Biden vann presidentvalet i delstaten i november med knappt 12 000 rösters marginal, något som slogs fast efter tre räkningar av valsedlarna. Biden var då förste demokrat att vinna i Georgia i presidentvalet sedan Bill Clinton 1992.

Inför tisdagens val är det mycket jämnt i båda senatsvalen. De senaste dagarna har, enligt Real Clear Politics , de två demokraterna fått ett marginellt övertag i opinionsundersökningarna, men samtliga fyra kandidater ligger på mellan 48,5 och 49,8 procent.

Enligt The New York Times har mer än tre miljoner väljare redan lagt sina röster i valet, vilket är 40 procent av alla registrerade väljare. Det är långt mer än de 2,1 miljoner som röstade senast ett senatsval i Georgia gick till en andra omgång.

När väntas ett resultat?

Valet i november tog tre dagar att räkna i Georgia, men ansvariga hoppas på ett snabbare resultat nu.

Förtidsrösterna ska börja räknas klockan 19 på tisdagskvällen lokal tid (01 natten mot onsdag svensk tid), men de röster som skickats in under valdagen kommer sannolikt inte att räknas före onsdagen.

Men om valet blir så jämnt som det ser ut i opinionsundersökningarna kan ett resultat dröja. Enligt delstatens lagar kan en kandidat kräva omräkning om det skiljer mindre än 0,5 procent eller om hen misstänker valfusk.

– Det kan ta flera dagar, säger Walter Jones, talesperson för Georgias delstatsminister och valansvarige Brad Raffensperger, till nyhetsbyrån Reuters.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons