Annons
Nyheter

Vädjade till USA – får covidhjälp av Maduro

Covid-pandemin härjar nu så brutalt i nordvästra Brasilien att sjukvården håller på att kollapsa. Regeringen vädjar till USA om hjälp — men i stället sträcker den politiska ärkefienden Venezuela ut en hand.
Brasilien • Publicerad 15 januari 2021
Demonstration mot patientförflyttningar på grund av det ansträngda vårdläget vid 28 Agosto-sjukhuset i Manaus.
Demonstration mot patientförflyttningar på grund av det ansträngda vårdläget vid 28 Agosto-sjukhuset i Manaus.Foto: Edmar Barros/AP/TT

Syrgasen är slut i Manaus, djungelhuvudstaden i Amazonas med uppemot tre miljoner invånare, larmar Brasiliens hälsominister Eduardo Pazuello. En "luftbro" har etablerats med militärflyg som kommer med syrgas från bland annat São Paulo, men Pazuello säger att kapaciteten inte räcker.

– Vi har inte de fraktflyg som krävs från FAB (brasilianska flygvapnet).

Annons

På en pressträff med president Jair Bolsonaro vid sin sida vädjade Pazuello därför till USA om att flyga in syrgas till Amazonas.

Politisk motsats

Men i stället kommer positivt svar från måhända oväntat håll – den högerextreme Bolsonaros politiska motsats, Venezuelas hårdföre vänsterpresident Nicolás Maduro.

Maduros utrikesminister Jorge Arreaza skriver på Twitter att han på presidentens order har pratat med Amazonas guvernör för att "omedelbart ge honom tillgång till det syre som krävs till sjukvården" i delstaten.

"Latinamerikansk solidaritet framför allt!", tillägger Arreaza.

Ny kulmen

Relationerna mellan de båda länderna har blivit frostiga under Bolsonaros styre — han erkänner inte Maduro som Venezuelas rättmätige ledare. Men Venezuela ligger geografiskt närmare Amazonas än de brasilianska storstäderna, och har även regionala relationer vid sidan av Brasiliens federala regering.

Pandemin har nått en ny kulmen i regnskogsområdena, vilket bland annat skylls på en ny virusvariant som upptäcktes hos brasilianare tidigare i veckan. Den misstänks likna de mutationer som konstaterats från Storbritannien och Sydafrika, och alltså smitta snabbare än tidigare. Men uppgifterna är ännu knapphändiga.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons