Annons
Nyheter

Vägrar designa åt gaypar – HD i USA avgör

Har en webbdesigner av religiösa skäl rätt att vägra göra en bröllopshemsida åt ett homosexuellt par, trots att det strider mot diskrimineringslagen i Colorado? Frågan avgörs nu av Högsta domstolen i USA.
USA • Publicerad 5 december 2022
Webbdesigner Lorie Smith på sitt kontor den 7 november. Arkivbild.
Webbdesigner Lorie Smith på sitt kontor den 7 november. Arkivbild.Foto: David Zalubowski/AP/TT

Fallet kommer fem år efter att en liknande vägran, av en bagare i Colorado som nekat baka en bröllopstårta åt ett homosexuellt par, avgjorts i HD. Domen i fallet, känt som Masterpiece Cakeshop mot Colorado, var svagt till bagarens fördel men gav inget tydligt svar och är därför öppen för tolkningar.

Det senaste fallet handlar om Lorie Smith, ägare av webbdesignföretaget 303 Creative, även det i Colorado. Enligt Smith kan hon som hängiven kristen inte designa bröllopshemsidor åt homosexuella par, då det skulle strida mot hennes tro.

Annons

Colorados lagar emot diskriminering förbjuder företag att neka tjänster med kunders sexuella läggning som motiv. Att tillåta detta skulle riskera att även andra grupper diskrimineras, till exempel utifrån hudfärg, anser delstaten.

Smith har förlorat i en appellationsdomstol i Colorado och därför överklagat till HD. Domstolen har en konservativ majoritet bland domarna, med siffrorna 6–3.

Samtidigt håller kongressen på att färdigställa en lag som skyddar samkönade äktenskap i USA. Lagarbetet har aktualiserats sedan HD i somras inskränkte den federala rätten till abort.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons