Annons
Nyheter

Våldsamt på Västbanken – tre palestinier dödade

Minst tre misstänkt militanta palestinier har skjutits till döds av israeliska soldater. Det är de senaste dödsfallen i en serie av upptrappade israeliska räder på den ockuperade Västbanken.
Mellanöstern • Publicerad 9 mars 2023
Sörjande bär en av de palestinier som dödades i torsdagens israeliska räd i Jaba på Västbanken. Kroppen är draperad i den väpnade gruppen Islamiska jihads flagga.
Sörjande bär en av de palestinier som dödades i torsdagens israeliska räd i Jaba på Västbanken. Kroppen är draperad i den väpnade gruppen Islamiska jihads flagga.Foto: Nasser Nasser/AP/TT

Enligt Israels säkerhetstjänst genomfördes torsdagens razzia mot Jaba på norra Västbanken i syfte att gripa personer misstänkta för attacker mot israeliska soldater i området. De döda palestinierna – enligt det palestinska hälsodepartementet 22, 25 och 26 år gamla – uppges ha skjutits när de öppnade eld mot de israeliska styrkorna.

– Alla är i chock, alla är arga. Jag saknar ord, säger 28-årige Yousef Hammour under männens begravningsceremoni.

Annons

Sammandrabbningen skedde bara timmar innan USA:s försvarsminister Lloyd Austin väntades anlända till Israel för samtal.

Inledningen av 2023 har varit blodig på Västbanken. Tidigare i veckan dödades minst sex palestinier, däribland en 14-åring, i en israelisk räd mot ett flyktingläger i Jenin. Sedan årets start har över 70 palestinier dödats av israeliska styrkor, runt hälften av dem civila. Samtidigt har 14 personer dödats i palestinska attacker mot israeler.

Israel ockuperade Västbanken, Gazaremsan och östra Jerusalem – territorier som palestinierna anser ska ingå i en framtida palestinsk stat – 1967. Områdena annekterades sedermera av Israel i strid med internationell rätt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons