Nyheter

Våldtäktsmisstänkt pojke inte längre häktad

En 16-årig pojke som misstänks ha våldtagit en kvinna i 80-årsåldern i Dalsland har släppts ur häktet. Han är i stället placerad på en låst institution enligt lagen om vård av unga (LVU).
Brott • Publicerad 1 augusti 2022
16-åringen häktades av Vänersborgs tingsrätt för en vecka sedan, på åklagarens begäran, men är nu placerad på ett låst LVU-hem. Arkivbild.
16-åringen häktades av Vänersborgs tingsrätt för en vecka sedan, på åklagarens begäran, men är nu placerad på ett låst LVU-hem. Arkivbild.Foto: Micke Larsson/TT

– Jag hävde häktningen i fredags. Men det innebar inte att han blev på fri fot, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Den misstänkta våldtäkten skedde i Dals-Ed för snart två veckor sedan. 16-åringen greps och anhölls dagen efter händelsen. Han är även misstänkt för sexuellt ofredande mot en annan äldre kvinna.

Pojken häktades i förra veckan. Åklagaren anser att han borde ha kunnat placeras på ett LVU-hem redan då, i stället för att häktas. Statens institutionsstyrelse (Sis) hade dock ingen ledig plats.

– Men sedan ordnades en plats under veckan, säger Daniel Edsbagge.

Åklagarens utredning måste vara klar inom sex veckor från det att 16-åringen delgavs misstanke, eftersom han är så ung.

Inget av brottsoffren har någon tidigare känd relation till 16-åringen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.