Annons
Nyheter

Vanligare med helikoptrar vid skogsbränder

Samhälle • Publicerad 13 juli 2020
En helikopter vattenbombar en brand i Hästveda i fjol.
En helikopter vattenbombar en brand i Hästveda i fjol.Foto: Johan Nilsson/TT

Det har blivit vanligare att använda helikoptrar för att bekämpa skogsbränder i Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Under årets första halvår användes helikoptrar vid 40 insatser, mot 24 under samma period i fjol.

Annons

– Skillnaden är egentligen att vi drar på med mera resurser nu och tidigare kallar in flygresurser för att snabbt kunna hantera en skogsbrand, säger Håkan Andersson vid Gästrike Räddningstjänst, till radion.

Sedan förra sommarens bränder har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, slutit avtal med en leverantör om att kunna ha minst tio stycken helikoptrar redo att bekämpa bränder från luften, utplacerade där behovet är som störst, vilket tidigare rapporterats.

Hittills i år har helikoptrarna som MSB tillhandahåller räddningstjänsterna använts vid ett 40-tal tillfällen, enligt radion. I fjol användes helikoptrar totalt 49 gånger.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons