Annons
Nyheter

Var ute i god tid för att klicka hem julbordet

Livsmedelskedjorna rustar för en digital anstormning fram till julafton.
Men ska du handla julmaten online gäller det att vara ute i god tid.
Livsmedel • Publicerad 9 december 2020
Juleskum i kassarna på Mathem i Arlöv i december 2020. Precis som under hela pandemiåret är det full fart i Mathems lager i Arlöv utanför Malmö och nu väntar en rusch när kunder ska beställa hem julmat.
Juleskum i kassarna på Mathem i Arlöv i december 2020. Precis som under hela pandemiåret är det full fart i Mathems lager i Arlöv utanför Malmö och nu väntar en rusch när kunder ska beställa hem julmat.Foto: Johan Nilsson/TT

Precis som under hela pandemiåret är det full fart i Mathems lager i Arlöv utanför Malmö. Från det att plockningen av en order påbörjas tar det ungefär 1–1,5 timme innan en transport är lastad med cirka 25 beställningar per lastbil.

– Våra kunders köpmönster ändras ganska kraftigt till jul. Då ska alla ha ungefär samma varor, säger Kristoffer Karlsson, Mathems lagerchef i Malmö och Göteborg.

Annons

Svenskarna handlar mat som aldrig förr online under pandemin och livsmedelsbranschen har sett en explosionsartad ökning av försäljning via internet.

"Planera i god tid"

Nu väntas en ny digital rusch när julmaten ska inhandlas och det gäller att börja planera nu om julskinkan, sillen och grönkålen ska komma fram i tid.

– Vårt generella budskap kopplat till de restriktioner som ligger är att man ska planera sin julhandel i god tid, Tony Holmberg, affärschef för e-handel inom Ica.

Hos exempelvis Coop och Ica går det redan nu hitta vissa leveranstider ändra fram till den 23 december.

– Man kan redan nu välja dag och man kan fylla på sin order under tiden fram till dagen innan leverans, säger Sara Mundh-Petersen, chef för Coop online.

Willys och Hemköp – som ägs av Axfood – släpper sina tider sju dagar framåt.

– Nu ligger vi på en hög kapacitet, så vi kan ta emot många beställningar. Sedan finns det naturligtvis en gräns för vad vi klarar av. Vissa dagar och på vissa tider kan det vara svårt att hitta en tid, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

"Coronaeffekten"

Mathem släpper sina tider tre dagar framåt och företaget känner sig redo för julruschen.

– I dag kan vi leverera ungefär dubbelt så mycket jämfört med vad vi kunde innan sommaren. Vi har gjort en fantastisk kapacitetsökning som hjälper oss även nu i julhandeln, men det är inte julhandeln i sig som har varit drivande. Utan det är coronaeffekten i stort, säger Johan Lagercrantz, Mathems vd.

Exempelvis Hemköp och Coop kommer att öka sin kapacitet de sista veckorna fram till julafton.

Annons

– Vi bemannar upp på alla fronter, i alla led, just nu. Vi förväntar oss minst en dubblerad försäljning på e-handel jämfört med december i fjol, säger Sara Mundh-Petersen på Coop.

Fakta: E-handel av livsmedel

Livsmedelskedjorna Ica, Coop, Hemköp och Willys erbjuder två former av leveranser av livsmedel beställda på internet.

Ett alternativ är att få beställningen levererad hem till dörren och detta är vanligast i storstadsområden.

Kedjorna erbjuder även upphämtning av färdigpackade varor i anslutning till butik. Denna variant – som kallas "click and collect" – är vanligare på landsorten.

Mathem, som inte har några fysiska butiker, erbjuder enbart hemkörning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons