Annons
Nyheter

Varannan handlare utsatt för brott

Stölder, hot och våld har ökat för handlarna under coronapandemin, visar en sammanställning från Svensk Handel.
Brott • Publicerad 3 juli 2020
Brotten mot handlarna har ökat under pandemin, enligt en ny sammanställning. Arkivbild.
Brotten mot handlarna har ökat under pandemin, enligt en ny sammanställning. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Under det andra kvartalet har butiksstölderna ökat och bara den sista veckan i undersökningen hade över 40 procent av butikerna utsatts för en stöld. Det är en ökning med tio procent.

Antal brott ökade sedan förra mätningen från 39 till 55 procent, vilket betyder att mer än varannan handlare varit utsatt för brott den senaste tiden. Det är också 14 procent högre än motsvarande period förra året och den högsta siffra som Svensk Handel uppmätt.

Annons

"Många handelsföretag vittnar om ett uppskruvat tonläge där besökare är hotfulla och våldsamma", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Även andelen handlare som utsatts för bedrägerier ökar från förra mätningen. Nära 30 procent av handlarna anger att de råkat ut för bedrägeri den senaste månaden, bland annat har förekomsten av falska 500-lappar ökat.

Sammanställningen baseras på en webbenkät bland Svensk Handels medlemsföretag. Den genomfördes i början av juni och baseras på 775 svarande butiker.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons