Annons

VÅRBUDGETPROGNOS: KI: "PROGNOSEN VÄCKER FRÅGETECKEN"

Publicerad 10 april 2019

Urban Hansson Brusewitz, generaldirektör för Konjunkturinstitutet (KI), anser att riktlinjerna för den ekonomiska politiken är knapphändigt beskrivna i vårändringsbudgeten.

– I fjol var riktlinjeavsnittet ungefär 40 sidor och i år är det 13 sidor. Man kan inte säga att man brer ut sig för att tydliggöra 73-punktsprogrammet och hur politiken ska se ut de närmaste tre åren, säger Urban Hansson Brusewitz som anser att prognosen väcker frågor.

Annons

Bristen på politiskt tunga texter i år tror han delvis kan bero på tidsnöd.

Att vårändringsbudgeten var för snål anser han inte.

– Vi gör bedömningen för i år att åtgärderna bör vara fullt finansierade eftersom man ligger något i underkant i förhållande till överskottsmålet. Att det inte fanns något utrymme för ofinansierade åtgärder delade vi regeringens uppfattning kring.

Däremot finns det ganska stort budgetutrymme nästa år. Till skillnad från de åtgärder som görs i år och finansieras krona för krona så är utrymmet för ofinansierade åtgärder omkring 20–30 miljarder kronor nästa år.

– Däremot kan man inte vara hur spendersam som helst om man ska upprätthålla överskottsmålet, säger Urban Hansson Brusewitz.

Han anser att de demografiska utmaningarna kan bli svåra att förena med 73-punktsprogrammet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons