Annons
Nyheter

Vargtipsen väller in till länsstyrelsen

Vargobservationer från hela Skåne väller in till länsstyrelsen. Men utan bilder eller filmer har vilthandläggarna svårt att värdera tipsen.
Skåne • Publicerad 15 september 2020 • Uppdaterad 16 september 2020
Många av vargobservationerna visar sig inte stämma.
Många av vargobservationerna visar sig inte stämma.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

En av alla dem som sökt kontakt med länsstyrelsen är Madelene Klang som är säker på att det var en varg som korsade vägen framför hennes bil mellan Övedskloster och Bjärsjölagård i fredags kväll.

– Varje gång man kör i trakten ser man vilt. Är det inte rådjur så är det vita hjortar. Därför blev vi ganska chockade i fredags kväll, berättar hon.

Madelene Klang är övertygad om att det var en varg hon såg springa över vägen i fredags kväll.
Madelene Klang är övertygad om att det var en varg hon såg springa över vägen i fredags kväll.Foto: privat
Annons

Klockan var efter 21 och mörkret hade fallit, men i helljusets sken sprang ett djur upp på vägbanan och ställde sig.

– Det var magiskt, säger Madelene Klang som är säker på att det var en varg.

Kameran hann hon dock inte få upp innan djuret försvann i mörkret.

– Det är precis så det brukar gå till. Djuret dyker upp och försvinner lika snabbt och personen hinner inte ta bild, säger David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Alla tips som kommer in till länsstyrelsen noteras dock.

– Om vi får många tips från samma område kan det vara intressant. Då kan vi åka ut och se om vi kan hitta spår efter varg.

Från trakterna av Önneköp har länsstyrelsen dock fått in en film.

– Filmen är tagen i mörkret och man kan inte se var filmen är tagen, men min bedömning är att djuret som syns är en varg, säger David Börjesson.

Handläggarna på länsstyrelsen var beredda på en anstormning av observationer efter det konstaterade vargangreppet på får i norra Skåne.

– När vi vet att det finns varg i en trakt brukar många höra av sig. Vi har fått väldigt mycket mejl och telefonsamtal. Både om observationer och folk som har synpunkter på vårt beslut om skyddsjakt. En del tycker det är fel att skjuta vargen, medan andra vill ha mer jakt.

Annons

Oavsett om vargobservationerna stämmer är länsstyrelsens råd till alla djurägare att vara vaksamma.

– Man bör öka sin tillsyn, särskilt på kvällen. Och man bör kolla läget i sina hagar på morgonen.

Observationer tar länsstyrelsen emot på mejladressen rovdjur.skane@lansstyrelsen.se eller rovdjurslinjen som nås på 010 224 17 00.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons