Annons
Nyheter

Turkiska världsarvet Hagia Sofia blir moské

Den världsberömda bysantiska katedralen och museet Hagia Sofia i Istanbul konverteras till moské.
Beslutet beklagas av den rysk-ortodoxa kyrkan – och Grekland kallar det för en provokation mot den civiliserade världen.
Turkiet • Publicerad 10 juli 2020
Muslimer i Istanbul håller kvällsbön utanför den bysantiska katedralen Hagia Sofia som ska bli moské.
Muslimer i Istanbul håller kvällsbön utanför den bysantiska katedralen Hagia Sofia som ska bli moské.Foto: Emrah Gurel/AP/TT
I ett tv-tal sade Turkiets presidenet Recep Tayyip Erdogan att fredagsbön ska hållas i Hagia Sofia i slutet av juli.
I ett tv-tal sade Turkiets presidenet Recep Tayyip Erdogan att fredagsbön ska hållas i Hagia Sofia i slutet av juli.Foto: AP/TT
Interiören i Hagia Sofia i Istanbul. Arkivbild
Interiören i Hagia Sofia i Istanbul. ArkivbildFoto: Emrah Gurel/AP/TT

En turkisk domstol upphävde på fredagen den bysantiska katedralen Hagia Sofias status som museum. Domen var inte oväntad då president Recep Tayyip Erdogan lovat sina anhängare att omvandla museet till moské. Han uppger att byggnaden, som var moské i nästan 500 år, återigen ska tas i bruk som moské i slutet av juli.

– Med guds vilja ska vi genomföra fredagsbön tillsammans den 24 juli och återöppna Hagia Sofia för tillbedjan, sade Erdogan i ett tv-tal till nationen.

1 500 år gammal

Annons

Han tillade dock att moskén kommer att vara öppen för alla invånare och utlänningar, muslimer och icke-muslimer. Förra året besökte 3,8 miljoner turister byggnaden.

Hagia Sofia var ursprungligen en katedral men konverterades till moské i mitten av 1400-talet. Omvandlingen till museum skedde 1935 under Turkiets grundare Kemal Atatürks regim och sågs som en viktig reform i den sekulära staten.

Den 1 500 år gamla kyrkan ingår i Unescos världsarvslista. FN-organets chef Audrey Azoulay beklagar Turkiets beslut att ändra Hagias Sofias status utan dialog med Unesco.

Kraftiga protester

Beslutet har väckt protester från flera håll. Den rysk-ortodoxa kyrkan beklagar att Turkiet inte har tagit hänsyn till deras syn på konverteringen. Den ekumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartolomeus I, sade för en månad sedan att omvandlingen till en moské skulle "vända miljoner kristna runt om i världen mot islam".

Grekland är starkt kritiskt och kallar det för "en öppen provokation mot hela den civiliserade världen". Även USA och EU beklagar konverteringen.

Fakta: Hagia Sofia

Hagia Sofia uppfördes 532–537 i Konstantinopel, nuvarande Istanbul.

Den djärva konstruktionen, proportionerna, ljuset och den rika dekoren gjorde Hagia Sofia till kristenhetens främsta kyrka.

Kyrkan konverterades till moské efter den turkiska erövringen av Konstantinopel 1453.

Byggnaden omvandlades 1934 till museum under Kemal Atatürks styre.

Den togs upp på Unescos världsarvslista 1985.

Källor: NE, AFP

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons