Annons
Nyheter

Världsbanken lovar miljardstöd till Ukraina

Ekonomi • Publicerad 8 augusti 2022
Världbankens chef David Malpass. Arkivbild.
Världbankens chef David Malpass. Arkivbild.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Världsbanken kommer att ge ytterligare 4,5 miljarder dollar, motsvarande runt 46 miljarder kronor, i stöd till Ukraina, uppger banken i ett pressmeddelande.

Pengarna ska hjälpa den ukrainska regeringen att upprätthålla dess uppdrag, både nationellt och regionalt, genom att bland annat täcka kostnader för sjukvård och pensioner. Syftet är att krigets sociala och ekonomiska konsekvenser ska mildras.

Annons

"Ukraina behöver fortsatt statliga tjänster, inklusive hälsa, utbildning och socialt skydd för att förhindra ytterligare försämring av levnadsvillkor och fattigdom", uppger Världsbankens chef David Malpass enligt pressmeddelandet.

Den ryska invasionen av Ukraina har skapat en humanitär kris, förstört infrastruktur och ödelagt landets ekonomi.

Världsbanken har totalt utlovat nästan 13 miljarder dollar i stöd till Ukraina, varav 6,3 miljarder hade betalats ut i slutet av juli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons