Annons

Swenn-Larsson: Känns så himla tråkigt

Anna Swenn-Larsson åt middag med landslagskamraterna på hotellet när beskedet kom från arrangören.
Världscuptävlingarna i Åre ställs in – och säsongen är över.
Alpint • Publicerad 11 mars 2020
Damernas alpina världscup i Åre ställs in. Arkivbild.
Damernas alpina världscup i Åre ställs in. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Anna Swenn-Larsson.
Anna Swenn-Larsson.Foto: Pontus Lundahl/TT

Tidigare under dagen hade Swenn-Larsson tränat, träffat medierna och pratat om hur mycket hon såg fram emot att tävla i hemmabacken igen.

Ett år efter VM-silvret och det stora genombrottet satsade hon på att ta karriärens första seger i världscupen – och samtidigt slå sig in bland de tre bästa i slalomcupen.

Annons

Hon såg också fram emot att få tävla mot Mikaela Shiffrin igen, amerikanskan som tagit sig till Åre efter ett månadslångt uppehåll föranlett av pappans tragiska bortgång i en olycka.

Men ett elakt virus som skapat en pandemi vände upp och ned på allt.

"Rätt beslut att ta"

I ett pressmeddelande skrev arrangören:

"Världscuporganisationen i Åre meddelar att damernas världscuptävlingar ställs in. Med anledning av den rådande situationen gällande covid-19 och Folkhälsomyndighetens uppdaterade råd om att allmänna sammankomster med fler än 500 personer tills vidare inte bör få hållas så ställs världscuptävlingarna i Åre in."

"Vi är självklart ledsna för att inte kunna genomföra de tävlingar som vi så länge förberett oss för. Då läget är som det är så finns inget annat att göra än att ställa in. Jag vill rikta ett stort tack till alla de volontärer och inblandade som arbetat för att möjliggöra tävlingarna i Åre", säger Fredrik Broman, manager för världscupen i Åre.

Alpinchefen Tommy Eliasson Winter säger i en kommentar till Aftonbladet:

– Vi har hela tiden följt myndigheternas instruktioner. Vi har 900 ackrediterade så det här känns som rätt beslut att ta.

"Ganska tom just nu"

För Anna Swenn–Larsson kom beskedet oväntat.

– Jag hade tränat, fått behandling, fixat pjäxorna, varit på pressträff och så käkade vi middag och skulle ha racemöte. Då kom beskedet. Jag trodde verkligen att de här tävlingarna skulle bli av.

– Man är ganska tom just nu. Det känns som att de tre sista tävlingarna kan vara ganska roliga och allt kan hända. Nu känns det som att allt är slut, men det är som det är. Det kommer nog att ta någon dag att komma över.

Annons

TT: Tycker du att det var rätt beslut att ställa in?

– Jag känner mig för oinsatt för att svara på det. Jag tänker att de tar det absolut bästa beslutet för oss, men jag ljuger inte om jag säger att det var något jag tänkte på. Tävlingarna var verkligen mitt fokus, inte coronaviruset.

För slalomspecialisten blev det bara sex tävlingar i vinter när tävlingar ställdes in, antingen på grund av väderförhållanden eller coronavirusets spridning.

– Det känns som en säsong där jag tränat mycket, men tävlat lite. Och det är tävlingarna man ser fram emot. Jag ska ha en deppkväll och sedan hoppas jag att vi kan träna i tävlingsbacken under helgen. Det är i alla fall min önskan.

Säsongen kan vara över

Swenn-Larsson hoppas att några av de inhemska tävlingar som är planerade under vårvintern kan genomföras.

– Man vet ju inte, nu när det inte får vara mer än 500 personer på plats på samma ställe. Jag vet inte hur det blir. SM-veckan? Allt känns ovisst. Vi vet inte om det kommer att bli några tävlingar alls. Jag brukar köra fram till början av maj, men så kanske det inte blir i år.

Tävlingarna som skulle ha avgjorts i Åre var parallellslalom (torsdag), storslalom (fredag) och slalom (lördag).

Sedan tidigare är den schemalagda världscupfinalen i Cortina d'Ampezzo, Italien, i nästa vecka inställd på grund av coronaviruset.

I och med att tävlingarna i Åre ställs in kommer den rådande ställningen i världscupen att gälla som slutställning. Italienskan Federica Brignone vinner den totala världscupen. Hon vinner även storslalomcupen. Slalomcupen tar slovakiskan Petra Vlhova hand om och Anna Swenn-Larsson slutar femma.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons