Annons
Nyheter

Varnar för stor lavinfara i Jämtlandsfjällen

I södra Jämtlandsfjällen är risken för lavin stor, fyra på en femgradig skala.
Inrikes • Publicerad 12 januari 2021
Risken för lavin är stor i de södra Jämtlandsfjällen efter det omfattande snöandet under måndagsnatten och tisdagen. Arkivbild.
Risken för lavin är stor i de södra Jämtlandsfjällen efter det omfattande snöandet under måndagsnatten och tisdagen. Arkivbild.Foto: Nisse Schmidt/TT

Det ihållande snöfallet i kombination med kraftiga nordliga vindar är anledningen till att risken för laviner är stor, särskilt i Årefjällen och Oviksfjällen i Jämtland.

Enligt Naturvårdsverket innebär lavinfaran att människor bör undvika att vistas i eller i närheten av branta sluttningar så länge som det omfattande snöovädret fortsätter.

– Det är lätt för människor att starta laviner just nu. Efter att snöstormen har lagt sig något kan man lättare se hur känsligt det är i fjällområdena, men tills vi vet mer så bör man hålla sig långt ifrån branta sluttningar, säger Petter Palmgren, lavinexpert vid Naturvårdsverket, till Östersunds-Posten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons