Annons
Nyheter

Varning för ilsken tjäder i Grums

En ilsken tjäder har attackerat människor i Grums under flera års tid. Under våren har kommunen gått ut med en varning om den arga fågeln.
Djur • Publicerad 5 juli 2020
En ilsken tjäder har attackerat människor i Grums under flera års tid. På bilden syns en annan tjäder. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

I april skrämde fågeln en lokal orienteringsklubb så pass mycket att man fick lägga om en motionsslinga, och kommunen varnade om den på Facebook efter flera incidenter under våren och påminde att det kan vara bra att göra sig hörd i skogen.

"Genom att klappa lite då och då eller sätta på sig en bjällra till exempel. Men detta hjälper nog inte mot hormonfulla tjädertuppar tyvärr", stod det i kommunens varning.

Annons

Tjädertuppar blir vanligtvis extra hormonella på våren och in på sommaren då det är parningsdags, skriver NWT. Men just denna tjäder är aggressiv året om, hävdar de som kommit i kontakt med den.

– Det förklaras med en störning i mängden testosteron hos individen. Det är fel i huvudet på den. Den här i Grums råkar vara lite störd. De är individer de med och precis som hos oss människor finns det de som avviker. En förklaring jag läst är att beteendet kan triggas om man kalavverkar inom dess revir, säger Fredrik Wilde till NWT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons