Nyheter

Varning för värmebölja i helgen

Den som längtar efter värme blir bönhörd i södra Sverige under helgen.
I nordöstra Småland och en del av Östergötland väntas det bli runt 30 grader varmt, vilket fått SMHI att utfärda en varning.
Väder • Publicerad 11 augusti 2022
Det väntas läge för sol och bad i södra Sverige under helgen – om det inte blir alldeles för varmt. SMHI utfärdar en värmevarning längs en del av östkusten. Arkivbild.
Det väntas läge för sol och bad i södra Sverige under helgen – om det inte blir alldeles för varmt. SMHI utfärdar en värmevarning längs en del av östkusten. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

Högtrycket över södra Sverige håller på att förstärkas, enligt SMHI:s prognoser.

I landskapen längs Östersjön väntas det bli upp till 30 grader varmt från fredag och under resten av helgen.

Särskilt höga temperaturer väntas i norra och mellersta Kalmar län, och i sydöstra Östergötland. Där varnar SMHI för mycket varmt väder, cirka 30 grader, från fredag till söndag.

Varningen riktas särskilt till personer som har svårt att klara värme – och till vården, som kan få patienter med problem på grund av värmen.

Risken för skogsbränder är också mycket stor på många håll i södra Sverige.

I norra Sverige blir det svalare väder, framför allt på fredagen, med tidvis regn och hård vind i fjällen. På lördag avtar vinden i norr och det blir lite varmare, men också en del regnskurar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.