Annons
Nyheter

Vinden avtar – men fortsatt högt vattenflöde

Fortsatt höga vattenflöden – men mojnande vind och lättare snöfall. Så kan SMHI:s prognos för måndagen sammanfattas.
Väder • Publicerad 15 januari 2023
Lund är en av de platser som drabbats av hårda vindar under söndagen. På bilden har ett träd lagt sig över Sankt Lars väg i kommunen.
Lund är en av de platser som drabbats av hårda vindar under söndagen. På bilden har ett träd lagt sig över Sankt Lars väg i kommunen.Foto: Johan Nilsson/TT

Varning för snöfall längs Norrlandskusten, varning för hårda vindar längs Götalandskusten – och ett flertal varningar för höga vattenflöden i den södra landsdelen. Söndagen har varit fylld av varningar från SMHI.

Från och med natten mot måndagen ser dock situationen ut att stabilisera sig.

Annons

– Man kan säga att det blir ett lugnare läge under måndagen och flera meteorologiska varningar tas bort under natten, säger Lars Knutsson, vakthavande meteorolog vid SMHI.

Vattenflöden fortsatt höga

Under den gångna veckan har SMHI gått ut med en mängd varningar för höga vattenflöden och översvämningar i Götaland och Svealand, en lista som fortsatte att utökas under söndagen. Enligt Fredrik Schück, hydrolog vid SMHI, väntas kulmen nås kring tisdagen.

– Det regn som kommer in just nu över bland annat Västra Götaland gör att flödena kan öka något ytterligare, och vi ser att situationen kan kulminera på tisdag. Men det är väldigt blött i markerna, och kommer det bara lite mer regn kan kulmen förskjutas någon dag till, säger Fredrik Schück.

Hårda vindar väntas avta

Under söndagen har bland annat Skåne, Blekinge och Västkusten drabbats av hårda vindar på uppemot 26 meter i sekunden i byarna – och vindkänsliga fordon har rekommenderats att inte korsa Öresundsbron. SMHI har utfärdat gula varningar för kraftig vind med risk för stormbyar.

Vindarna över land väntas dock avta under sen söndagskväll och under natten mot måndag.

– Den sista av våra varningar, som gäller södra Öland, försvinner några timmar in på natten. I söder kommer sedan en högtrycksrygg att passera, vilket gör att det blir lite lugnare på måndag, säger Lars Knutsson.

Det tunga snöfallet som rört sig upp över Norrland under helgen – och som SMHI utfärdat en gul varning för – väntas fortsätta sin bana norrut under måndagen, men i förminskad styrka. SMHI:s varning upphör under sen söndagskväll.

På tisdagen drar dock ett nytt snöfall in över de västra delarna av Götaland och Svealand, för att sedan röra sig österut mot Stockholmstrakten innan det letar sig norrut.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons