Annons
Nyheter

Varning: Rosa burgare kan slå ut barns njurar

Trenden med blodiga hamburgare kan ha bidragit till ökningen av ehec - en bakterie som ger många barn bestående men.
– Total brist på respekt för riskerna, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien till Svenska Dagbladet.
Hälsa • Publicerad 12 mars 2023
Trenden att äta blodiga hamburgare kritiseras. Köttfärs som inte hettas upp ordentligt kan sprida ehec – en smitta som ökar i Sverige. Arkivbild.
Trenden att äta blodiga hamburgare kritiseras. Köttfärs som inte hettas upp ordentligt kan sprida ehec – en smitta som ökar i Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Barn under fem år är extra känsliga för att drabbas av komplikationer kopplade till ehec. De riskerar att få hemolytiskt uremiskt syndrom, HUS, som kan ge akut njursvikt. Arkivbild.
Barn under fem år är extra känsliga för att drabbas av komplikationer kopplade till ehec. De riskerar att få hemolytiskt uremiskt syndrom, HUS, som kan ge akut njursvikt. Arkivbild.Foto: HO

"Medium rare" eller kanske "rare"? För ett tiotal år sedan dök trenden med blodiga hamburgare upp i Sverige.

Samtidigt har även antalet ehec-fall ökat. Bakterien – som kan ge blodiga diarréer och komplikationer med njurskador – sprids via köttfärs som inte har hettats upp ordentligt.

Annons

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, är kritisk till att recept på blodiga hamburgare sprids.

– Det är nonchalant, okunnigt och med total brist på respekt för riskerna. Hela hamburgarna ska alltid värmas till 70 grader, då dör bakterierna omedelbart, säger hon till SvD.

Bestående njurskador

Barn under fem år är extra känsliga för att drabbas av komplikationer kopplade till ehec. De riskerar att få hemolytiskt uremiskt syndrom, som kan ge akut njursvikt.

– I en del fall återkommer njurfunktionen, men omkring 40 procent får bestående njurskador, säger Marie-Louise Danielsson-Tham till tidningen.

Det första stora ehec-utbottet skedde 1992 i USA hos en hamburgerkedja. Fyra barn dog och 178 fick bestående njur- eller hjärnskador.

Smittan kom till Sverige på 90-talet och har ökat sedan dess. Toppen nåddes 2018 med 892 inrapporterade fall. 240 av dem var barn under tio år.

Stor ökning i Stockholm

Efter att antalet fall minskade under några år har de nu återigen börjat öka.

2022 behövde 857 personer sjukhusvård på grund av ehec. 185 av dem var barn. Det är den näst högsta siffran hittills i Sverige.

I dag står Sverige för drygt en tiondel av alla rapporterade ehec-fall inom EU. Bara Irland och Tyskland har fler inrapporterade fall.

I Stockholm har antalet rapporterade fall ökat stort – från 29 fall 2021 till 199 år 2022. Det är mer än fyra gånger så många som något år tidigare.

Fakta: Ehec

Ehec står för Enterohemorragisk E.coli.

Bakterien sprids främst från nötkreatur och kan orsaka blodiga diarréer.

Ehec kan även ge komplikationer, bland annat i form av hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS), som kan ge allvarlig njurpåverkan.

Allvarliga komplikationer är vanligast bland äldre och bland barn under fem år.

Om man hettar upp köttfärs ordentligt dör eventuella ehec-bakterier. Bakterien dör vid cirka 70 grader.

Källa: Livsmedelsverket

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons