Annons
Nyheter

Vart fjärde influensafall spreds på sjukhus

En av fyra inlagda patienter som fick influensa smittades sannolikt på sjukhuset där de låg. Det visar en ny studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Forskaren Martina Sansone anser att man kan lära av åtgärder från coronapandemin.
Vård • Publicerad 15 juli 2020
Troligtvis smittades en fjärdedel av en grupp influensapatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset på lasarettet under influensaperioden 2016–2017. Arkivbild.
Troligtvis smittades en fjärdedel av en grupp influensapatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset på lasarettet under influensaperioden 2016–2017. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Martina Sansone är specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Martina Sansone är specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.Foto: (foto: Alana da Silva)

Studien är en del av en avhandling om influensaspridning på sjukhus.

Martina Sansone, specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som disputerar med avhandlingen har analyserat virus-dna hos patienter inlagda på samma avdelning. Proverna visade att patienterna hade samma virus. Tillsammans med kopplingen i tid och rum ger dna-analysen ytterligare stöd för att smittan i de aktuella fallen skett inom vården.

Annons

– Det är nästan som en brottsplatsundersökning. Man har bara kunnat göra sådana här dna-analyser de senaste åren. Det finns väldigt lite tidigare forskning, säger Martina Sansone.

I studien framgår att 114 patienter, eller 26 procent, av 435 vuxna som vårdades på Sahlgrenska och hade influensa troligtvis smittats på sjukhuset. Studien gjordes under influensaperioden 2016–2017 och det krävs att en person insjuknar inom 48 timmar in i sjukhusvistelsen för att det ska klassas som vårdrelaterat.

Siffran var överraskande hög enligt Sansone.

Bland de insjuknade avled 26 personer. Flera av dem var äldre med hjärt- eller lungsjukdomar.

Brist på plats och personal

– Det är brist på vårdplatser och vårdpersonal, det är allmänt känt. Det är mycket omsättning och patienter flyttas runt mellan olika rum och avdelningar när man gör olika prioriteringar. Multipla kontakter är extremt vanligt hos patienter som ligger inne, säger Martina Sansone.

Hon har även studerat samma sak på Kungälvs sjukhus som visar liknande tendenser kring smittspridning.

– Vårdpersonalen gör det bästa för patienten framför sig. Det är omöjligt för dem att tänka på allt. Att minska smittspridningen på sjukhusnivå ligger högre upp i ledningen.

Kan lära av pandemin

Sedan utbrottet av covid-19 har både intresset för virussjukdomar samt kunskap om smittspridning ökat. Åtgärder som Martina Sansone föreslår är vid tiden för influensan, mellan åtta och tolv veckor varje år, att göra snabbtester på akuten och införa mer isolering i sjukhusmiljön.

– Vi vet att influensan kommer varje år och drabbar den här patientgruppen. En lärdom under pandemin är att det behövs mer snabba provtagningar. Då skulle vi få ner siffrorna ganska dramatiskt tror jag.

Helst skulle det finnas en hel influensaavdelning under de här veckorna, vilket skulle kunna vara en genomförbar åtgärd men resurskrävande eftersom det rör sig om hundratals patienter.

Annons

Viktigt är att fler tillhörande riskgrupp vaccinerar sig. I dag väljer bara omkring 50 procent av äldre i Sverige att göra det.

– Vaccin beskrivs av flera som en lösning på den här pandemin. Vi har en återkommande sjukdom varje år med fungerande vaccin och behandling, ändå dör många tyvärr, säger Martina Sansone.

Fakta: Influensa

Personer som är infekterade med influensavirus smittar redan dygnet innan insjuknande men smittsamheten är som högst när personen har insjuknat.

Inkubationstiden är en till tre dagar. De första symtomen är vanligen frossa, snabbt stigande feber, muskelvärk, huvudvärk och tydlig sjukdomskänsla. Symtom från luftvägarna omfattar torrhosta och, främst hos barn, ont i halsen. Symtom från tarmen förekommer också.

Personer med okomplicerad influensa brukar tillfriskna inom en vecka. Komplikationer kan dock förekomma, vanligen lunginflammation. Dödligheten kan vara hög i vissa grupper, speciellt hos äldre.

Epidemier av så kallad säsongsinfluensa förekommer årligen från slutet av november till maj samt under motsvarande kyliga period på södra halvklotet. Dessemellan syns inga sjukdomsfall.

Källa: ne.se

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons