Annons

Vasaloppets blåbärssoppa har brunnit upp

Vasaloppets centralförråd har brunnit ner till grunden. Blåbärssoppa, skidvalla, staket, skyltar, skotrar och maskiner är totalförstörda.
Brand • Publicerad 4 november 2022
Blåbärssoppa och tankarna som den kokas i gick upp i rök när Vasaloppets centralförråd brann ner till grunden. Arkivbild.
Blåbärssoppa och tankarna som den kokas i gick upp i rök när Vasaloppets centralförråd brann ner till grunden. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT
"Jag känner en oerhörd tomhet", säger Vasaloppets vd Johan Eriksson efter branden. Här vid målportalen i Mora under 2021 års Vasaloppsvecka.
"Jag känner en oerhörd tomhet", säger Vasaloppets vd Johan Eriksson efter branden. Här vid målportalen i Mora under 2021 års Vasaloppsvecka.Foto: Ulf Palm/TT

– Allt vårt material är borta. Det är bara ett par månader kvar till evenemanget, men vi ska fixa det här. Om några dagar vet vi vad vi måste göra annorlunda för att det ska bli en Vasaloppsvecka, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet, till TT.

Blåbärssoppan hotad

Branden i ett förråd vid Hemus skidstadion i Mora startade vid 23-tiden på torsdagskvällen, rapporterar lokala medier. Under natten brann byggnaden ner och allt som förvarades där totalförstördes. Det var bland annat specialbyggda tankar för att koka blåbärssoppan, och de kan bli svåra att ersätta.

Annons

– Själva soppan kan vi beställa ny, men det blir en utmaning att värma den ute i terrängen. Kanske är blåbärssoppan något av det vi får ändra på, säger Johan Eriksson.

"Många, många miljoner"

Han konstaterar att värden för många, många miljoner har brunnit upp.

– Vi har startat dialogen med vårt försäkringsbolag, och det kan bli en stor fråga framöver.

Den största frågan för Vasaloppets vd och organisation är på fredagen vad som behöver göras för att det ska bli en vintervecka här i februari, mars.

– Vi hade just börjat blicka framåt efter en ansträngd period med pandemin. Nu blir det nya utmaningar som kan sluta med att Vasaloppet ser lite annorlunda ut den här vintern.

Lovar fina upplevelser

– Men om deltagarna ser till att träna inför loppen ska vi se till att de får fina upplevelser under Vasaloppsveckan, säger Johan Eriksson.

Vasaloppet är med sina nio mil världens största långlopp på skidor. Första loppet arrangerades 1922, och sedan dess har över 1,7 miljoner deltagare tagit sig mellan Sälen och Mora. Numera körs en rad olika skidlopp under en hel Vasaloppsvecka.

En förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts. Det finns ännu ingen misstänkt för händelsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons