Annons
Nyheter

Vattenfalls mätare kopplas till partitopp i Kina

En rigorös kontroll ska ha gjorts. Men det visar sig ändå att de elmätare som Vattenfall köpt och som installeras i hundratusentals svenska hem har kopplingar till Kommunistpartiet i Kina, enligt SVT.
Men Vattenfall känner sig trygg med säkerheten.
Ekonomi • Publicerad 3 juni 2023
En elektriker monterar ny elmätare. Genrebild.
En elektriker monterar ny elmätare. Genrebild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vår bedömning var att de inte stod nära regeringen eller Kommunistpartiet, säger Vattenfall eldistributions tillförordnade kommunikationschef Bo Albertsson till SVT.

Men det stämmer inte, enligt SVT. Den verklige huvudmannen bakom bolaget Sanxing, som tillverkar mätarna, är techmiljardären Jianjiang Zheng. Han har i flera år, och fram till helt nyligen, varit delegat i kinesiska folkkongressen för Kommunistpartiet.

Annons

Fast Vattenfall eldistribution tycker att de extra, djuplodande kontroller som har gjorts av tekniken och säkerheten är tillräckliga. Och inga nya uppgifter har framkommit i de efterkontroller som har gjorts.

"Sammantaget känner vi oss trygga med säkerheten i de elmätare som installeras och de kontroller och uppföljningar som görs kontinuerligt", skriver Vattenfall i en kommentar till TT.

Synen på affärer med Kina har på senare tid blivit mer sträng. Bland annat har Säpo pekat ut diktaturen som ett säkerhetshot eftersom många kinesiska företag har kopplingar till det det styrande Kommunistpartiet.

Av den anledningen fick bland annat den kinesiska telekomjätten Huawei inte vara med i upphandlingen av nya 5G-nät i Sverige och flera andra länder.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons