Annons

Växande frustration mot Sudans militära styre

Miljontals människor väntas ge sig ut på gatorna i Sudan för att protestera mot militärstyret.
Afrikanska unionen hotar med uteslutning om makten inte lämnas över.
Sudan • Publicerad 2 maj 2019
Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum tidigare i veckan.
Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum tidigare i veckan.Foto: Salih Basheer/AP/TT

Missnöje med det militära styret väntas locka till miljonhövdade protester i landet i dag.

Även om militären blidkade demonstranterna när man för tre veckor sedan avsatte landets mångårige ledare, Omar al-Bashir, växer frustrationen över bristen på folkligt inflytande på det nya styret.

Annons

Förhandlingar har pågått mellan militären och representanter för protestgruppen Allians för frihet och förändring, men ingen överenskommelse har ännu nåtts.

Demonstranterna kräver att landets framtida styre ska avgöras av ett råd med representanter från såväl militären som civilsamhället, ett krav som militären avvisar.

– Militärrådet menar inte allvar med att lämna över makten till folket, säger Mohamad Naji al-Assam som representerar en av de ledande protestgrupperna SPA.

Samtidigt hävdar militärrådet att sex personer ur landets säkerhetsstyrka har dött i sammandrabbningar med demonstranter, något som ytterligare försvårat möjligheterna att komma överens.

Pressen ökar på militärrådet sedan Afrikanska unionen i tisdags gett det 60 dagar på sig att lämna över makten till ett civilt styre, annars hotar uteslutning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons