Annons
Nyheter

Veckans snackisar: HR-chefen Emma, 28, tackar starka kvinnor för inspirationen

Emma Henriksson kallar sig prestigelös men har ”skinn på näsan”. Hon var en av de vällästa snackisarna i veckan. Annars har rubrikerna bland annat handlat om sopsortering som upprör och skänkta katter som avlivades.
Sydöstra Skåne • Publicerad 18 maj 2024 • Uppdaterad 20 maj 2024

Emma, 28 tackar starka kvinnor för inspirationen

Emma Henriksson är HR-chef på Plasman
Emma Henriksson är HR-chef på PlasmanFoto: Mark Nordvall Hanlon

Emma Henriksson är uppväxt i Brantevik och Simrislund. Hon gick mer eller mindre direkt från en utbildning på personal- och arbetslivsprogrammet på Högskolan i Kristianstad till arbete på Plasmans kontor.

Ett företag med runt 300 anställda. Efter ett par år som HR-specialist blev hon chef för avdelningen med ansvar för allt från att stötta cheferna till löneförhandlingar och företagets hälsoarbete.

Annons

I en intervju med YA berättar den 28-åriga chefen om jobbet, vägen dit och utmaningarna. Hon beskriver sig själv som prestigelös utan att vara mesig.

– Jag är ödmjuk, men man får inte sätta sig på mig. Och skulle någon försöka sätta sig på mig så får de höra det, säger Emma Henriksson.

När hon funderar på vägen till där hon är idag nämner hon både föräldrarnas stöttning och lärarna i skolan.

– Jag hade extremt bra lärare – starka kvinnor.

Tiden utanför jobbet lägger hon bland annat på träning. Den tiden är viktig och det är ett medvetet val från Emma Henriksson sida att hon ska gå hem i tid.

– Man kan sitta kvar här hela kvällen. Det är roligt men krävande att jobba med människor. Jag måste komma ihåg att jag inte kan vara en bra medarbetare om jag inte återhämtar mig.

Skänkta katter avlivades innan de hann få ett nytt hem

Magdalena Zryd Carlsson vill stämma länsstyrelsen efter hanteringen av de skänkta katterna.
Magdalena Zryd Carlsson vill stämma länsstyrelsen efter hanteringen av de skänkta katterna.Foto: Sprisse Nilsson

En äldre dam skänkte sina katter till Kattkommando Syd. Men när damen togs in på korttidsboende innan katterna hämtats blev det flera inblandade. Länsstyrelsen informerades om att katterna lämnats ensamma och gjorde besök.

– Bedömningen som gjordes var att katterna var övergivna. De hade ingen tillsyn eftersom djurhållaren, den äldre kvinnan, inte var hemma, säger Paula Hultgren, djurskyddssamordnare vid länsstyrelsen.

Katterna bedömdes senare vara i så dåligt skick att de avlivades. Kattkommando Syd anser att flera fel begåtts i hanteringen. De hänvisar till att de hade ett avtal och var i färd med att hitta nya hem till katterna. De hävdar vidare att de tog hand om katterna efter att damen åkt in på korttidsboende. De var alltså inte övergivna.

– Vi var där flera gånger varje dag, säger Magdalena Zryd Carlsson som är aktiv i kattkommando Syd.

Annons

Nu har Kattkommando Syd fått en dryg räkning för katterna.

– Helt sjukt. Nu har vi fått räkningar på 59 000 kronor trots att länsstyrelsen hävdat att vi inte var djurhållare, säger Magdalena Zryd Carlsson som nu tänker stämma länsstyrelsen för djurplågeri och brott mot avtalslagen..

Sopsortering väcker stora känslor

Nya fyrfackskärl har levererats till hushållen i Ystad. Det har inte varit friktionsfritt.
Nya fyrfackskärl har levererats till hushållen i Ystad. Det har inte varit friktionsfritt.Foto: Mattias Lundvall

YA:s artiklar om de nya fyrfackskärlen har varit vällästa. Först ut var en text där avfallschefen Marika Tagel Mårtensson förklarade vilket plast som ska slängas i facket för plast och vilket som ska gå i facket för rest. För det är inte alla plastpåsar som återvinns.

Läsarna fick även veta var snusdosorna ska slängas och hur korkarna på pet-flaskor ska hanteras. Av reaktionerna att döma var det dock inte oklarheter i sorteringen i de nya fyrfackskärlen som engagerade mest. Taxehöjningen, som varit känd sedan tidigare, väckte synpunkter. Den innebär att en tidigare rabatt för att man sorterar ut matavfall slopats. För det är ju numera obligatoriskt.

Ett fyrfackskärl kostar 3 625 kronor om året med hämtning varannan vecka. För dem som ännu inte fått de nya kärlen kostar det 2 831 kronor. Men då får man själv sortera glas-, pappers och plastavfall och frakta till en återvinningsstation.

”Ystads kommun skinnar oss”, skrev en YA-läsare som önskade vara anonym.

– Vi får många reaktioner, både positiva och negativa, säger kommunens tekniska chef Emilia Löfgren.

Henrik HögströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons