Annons

"Vi har nog petat i den svenska folksjälen"

Vedspisar med posten och vedträn med protester – Boverket fick en rejäl överraskning av de starka reaktionerna på sina nya vedspisregler.
Miljö • Publicerad 4 maj 2019
Är det denna som hållit den svenska folksjälen vid liv de senaste 150 åren?
Är det denna som hållit den svenska folksjälen vid liv de senaste 150 åren?Foto: Jonas Ekströmer/TT

Peter Fransson, avdelningschef på Boverket, medger att de blev rätt förvånade över alla reaktioner de fick på de nya reglerna som presenterades i slutet av 2017.

– Vi har nog petat i den svenska folksjälen, säger han.

Annons

Det tog ett tag innan det gick upp för folk vad förslagen innebar, berättar han. Men då blev det desto mer ståhej. Vedspisupproret startade i början av 2018, och fick blixtsnabbt upp mot 20 000 engagerade medlemmar.

– De var ute på remiss först, men då fick vi inga reaktioner.

Långt från verkligheten

Han tror att det handlar om konflikten mellan stad och land.

– Man tycker nog att vi sitter och bestämmer långt bort från verkligheten. Men det här Vedspisupproret är en påläst och engagerad grupp.

Nu har regeringen fått bakläxa i vedspisfrågan, det är i alla fall så Peter Fransson vill se det. Men frågan har hamnat i Boverkets knä igen, konstaterar han.

– Ja, vi har väl också fått lite bakläxa, vi ska utreda konsekvenserna igen. Lite djupare den här gången, vi ska ta med kulturhistoriska aspekter liksom beredskapsaspekter.

Resultat i juni

I juni ska ett färdigt resultat finnas, som ska ut på remiss. Vad det kommer att innebära är för tidigt att säga nu, förklarar han.

Men de argument som Vedspisupproret anfört spelar inte in i den utredning som görs nu, förklarar han.

– Nej, det gör de inte. Vi har fått uppdraget av regeringen, det är det som avgör i slutändan. regeringen har inte bett oss att ändra reglerna, men vi tittar också på det parallellt, annars skulle de nya reglerna träda i kraft i oktober, säger Peter Fransson.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons