Annons

Vi kan ha ätit ost redan på stenåldern

Storbritannien • Publicerad 11 september 2019
Fynden har gjorts på skelett från stenåldern. Arkivbild – skeletten på bilden har inte direkt med artikeln att göra.
Fynden har gjorts på skelett från stenåldern. Arkivbild – skeletten på bilden har inte direkt med artikeln att göra.Foto: Felice Calabro/SAP/AP/TT

Brittiska forskare har hittat spår av mjölkprotein i plack på tandskelett som tyder på att människor som levde för 6 000 år sedan konsumerade mejeriprodukter, .

Spåren hittades i samband med att forskarna vid University of York undersökte tandskelett från förhistoriska jordbrukare i Storbritannien. Sammanlagt hittades mjölkprotein i tandsten från sju individer som levde under tidig till mitten av den yngre stenåldern.

Annons

Människorna som levde på den tiden var laktosintoleranta, vilket gör det sannolikt att de omvandlade råmjölk till ost, yoghurt eller någon annan fermenterad produkt för att få ned laktosinnehållet.

Sophy Charlton, en av studiens författare, säger till BBC att det också är möjligt att stenåldersmänniskor begränsade sitt intag.

– Om du är laktosintolerant och konsumerar väldigt, väldigt små mängder mjölk, gör det dig inte sjuk. Du kan nätt och jämnt hantera det, säger hon.

Studien har publicerats .

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons