Annons

Videokonstnären Arthur Jafa prisad i Venedig

Den amerikanska filmskaparen och konstnären Arthur Jafa fick Guldlejonet för bästa verk i den internationella utställningen på konstbiennalen i Venedig.
Konst • Publicerad 11 maj 2019
Konstbiennalen i Venedig pågår mellan den 11 maj och 24 november.
Konstbiennalen i Venedig pågår mellan den 11 maj och 24 november.Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Den 58:e konstbiennalen i Venedig har öppnats och vid invigningsceremonin presenterade årets jury de konstnärer som belönats med Guld- och Silverlejon.

Arthur Jafa kammade hem Guldlejonet för filmen "The white album". Silverlejonet, som ges till en ung och lovande konstnär, gick till Haris Epaminonda från Cypern.

Annons

Guldlejonet för bästa nationella paviljong gick till Litauen och konstnärerna Lina Lapelyte, Vaiva Grainyte och Rugile Barzdziukait.

Arthur Jafa, född 1960, är independentfilmare som har rört sig mer och mer åt konsten. I sina verk undersöker han afrikan-amerikansk visuell kultur. Han har arbetat med flera kända regissörer som Spike Lee och Julie Dash och dessutom gjort musikvideor till Beyoncé, Solange och Jay-Z.

Årets internationella utställning på Venedigbiennalen har titeln "Må du leva i intressanta tider", efter det gamla kinesiska ordspråket eller förbannelsen. Uttryckets tvetydighet är en inbjudan till besökarna att genom konsten se den intressanta tid de lever i på ett nytt sätt, enligt .

– Vad som upphöjer konsten till någonting speciellt är det faktum att den motverkar trångsynthet, säger utställningens kurator Ralph Rugoff, till AFP.

Årets biennal pågår mellan den 11 maj och 24 november. För den som inte har möjlighet att åka till Venedig finns en chans att se Arthur Jafas konst i Stockholm. Den 29 juni öppnar nämligen hans utställning "En serie ytterst osannolika, men extraordinära överlämnanden" på Moderna museet.

Jon Lindhe/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons