Annons

Vilka tar sista platserna i VM-truppen?

På torsdag presenterar Peter Gerhardsson sin trupp på 23 spelare till sommarens fotbolls-VM i Frankrike. Så här är läget för spelarna som slåss om en plats i truppen:
Fotboll • Publicerad 13 maj 2019
Piteås stjärnskott Madelen Janogy har öst in mål i säsongsstarten och tippas få en plats i VM-truppen. Arkivbild.
Piteås stjärnskott Madelen Janogy har öst in mål i säsongsstarten och tippas få en plats i VM-truppen. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Kan boka biljett till Frankrike:

Hedvig Lindahl, målvakt, klubblös: Given förstamålvakt trots ökad konkurrens i Chelsea under den gångna säsongen. Lämnade klubben efter säsongen.

Annons

Zecira Musovic, målvakt, Rosengård: Har varit Gerhardssons tydliga andraval bakom Lindahl under en längre tid.

Nilla Fischer, back, Wolfsburg/Linköping: Ankaret i försvaret oavsett om Sverige ställer upp med tre eller fyra backar.

Linda Sembrant, back, Montpellier: Stabil, rutinerad, självskriven i VM-truppen.

Magdalena Eriksson, back, Chelsea: En världsback. Har under Gerhardsson vuxit ut till en närapå given startspelare.

Hanna Glas, back, Paris Saint-Germain: Har startat fyra av sex landskamper i år och tagit över som förstaval på högerbacksplatsen efter Jessica Samuelssons många skador.

Jonna Andersson, back, Chelsea: Kan spela både vänsterback i en fyrbackslinje och ytter i ett 3–5–2-system.

Amanda Ilestedt, back, Potsdam/Bayern München: Startar sällan i landslaget, men är alltid med i trupperna. Lämnar Potsdam för storklubben Bayern München efter säsongen, och är en mycket stark backup till Fischer, Sembrant och Eriksson. Också användbar som högerback.

Kosovare Asllani, mittfältare, Linköping: Sveriges kreativa kraft på mittfältet. Har fått en nytändning under Peter Gerhardsson och blir en nyckel för svensk framgång i VM.

Caroline Seger, mittfältare, Rosengård: Kanske inte så virvlande snabb längre, men slår knappt en passning fel. Kapten Seger styr det svenska spelet från sin mittfältsposition och blir viktig i sitt sista VM.

Elin Rubensson, mittfältare, Göteborg: Tidigare praktisk allroundspelare att byta in. I fjol växte Rubensson ut till en mittfältsstjärna både i allsvenskan och i landslaget. Trolig startspelare.

Annons

Lina Hurtig, mittfältare/anfallare, Linköping: Har haft stora skadeproblem under karriären, men när Hurtig är frisk är hon given i Gerhardssons lag, och får ofta chansen från start.

Sofia Jakobsson, anfallare, Montpellier: Sköt Sverige till VM i den avgörande kvalmatchen mot Danmark, och var i storform förra hösten. Har haft det kämpigare med målskyttet den här säsongen men är med sin speed självklar i truppen.

Fridolina Rolfö, anfallare, Bayern München/Wolfsburg: En av de mest formstarka svenska spelarna under våren, Rolfö, som går till Wolfsburg efter säsongen, är en världsspelare om hon är hel. Problemet är att hon ofta inte är det.

Stina Blackstenius, anfallare, Linköping: Verkade aldrig riktigt trivas fullt ut som utlandsproffs, men var redan tidigare Sveriges förstaval i anfallet. Flytten till Linköping kan ha gjort henne gott, och hon har hittat målet direkt.

Nära en plats i truppen:

Nathalie Björn, back/mittfältare, Rosengård: Det är tuff konkurrens om mittbacksplatserna, men Björn har både ledaregenskaper och multikompetens som värdesätts av Gerhardsson. Spelar back i Rosengård men fick spela innermittfältare i landslaget i Algarve Cup. På minuskontot: har varit skadad på sistone.

Hanna Folkesson, mittfältare, Djurgården: Har studsat lite ut och in ur landslaget den senaste tiden. Men Folkesson är en rutinerad spelare som kan ersätta Caroline Seger om hon blir skadad.

Madelen Janogy, mittfältare/anfallare, Piteå: Sköt SM-guldet till Piteå i fjol och har inlett årets allsvenska säsong med fyra mål på fyra matcher. Har i år fått chansen i landslaget, och tagit den. Peter Gerhardsson har bara pratat gott om Janogy, som är stark i en mot en-situationer.

Olivia Schough, mittfältare/anfallare, Djurgården: Schough var en av spelarna som petades i den första landslagstruppen efter att Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten. Men mittfältaren tog petningen på rätt sätt och har återetablerat sig i landslaget.

Annons

Anna Anvegård, anfallare, Växjö: Har öst in mål oavsett liga och lag. En notorisk målskytt som blir svår att förbise.

Mimmi Larsson, anfallare, Linköping: Pålitlig målskytt, gjorde bland annat tre av målen mot Schweiz i Algarve Cup.

Slåss om de sista platserna:

Jennifer Falk, målvakt, Göteborg: Fick chansen framför Piteås Cajsa Andersson till matcherna mot Tyskland och Österrike. Det indikerar möjligen att Falk är den tänkta tredjemålvakten i VM.

Cajsa Andersson, målvakt, Piteå: Hade stor del i Piteås historiska SM-guld förra året och har fått chansen i landslaget under säsongen. Bara två insläppta på säsongens första fyra matcher i allsvenskan.

Anna Oscarsson, back, Linköping: Kan få chansen om Gerhardsson vill ha en utpräglad högerback som backup bakom Glas, nu när Jessica Samuelsson troligen missar VM. Men Oscarsson har också haft skadeproblem under våren.

Mia Carlsson, back, Kristianstad: Stod utanför landslaget i två och ett halvt år innan Gerhardsson gav henne chansen. Mycket användbar, kan spela både vänsterback och i en trebackslinje.

Julia Karlernäs, mittfältare, Piteå: Karlernäs var en av allsvenskans stora stjärnor förra säsongen och kan bli nyttig för landslaget länge framöver. Har många kvaliteter – bra passningsspelare och avslutare – men missar kanske ändå VM-truppen med liten marginal.

Julia Zigiotti Olme, mittfältare/anfallare, Göteborg: Göteborgsstjärnan har blivit lite av en Gerhardssonfavorit. Nyttig då hon kan spela både på mittfältet och i anfallet.

Annons

Julia Roddar, mittfältare, Göteborg: Stark innermittfältare, men verkar inte ha imponerat tillräckligt på Gerhardsson.

Möjliga skrällnamn:

Hanna Bennison, mittfältare, Rosengård: 16-åringen har varit ett av vårsäsongens stora utropstecken och har startat alla matcher i damallsvenskan. Klubbens sportchef, tidigare landslagsstjärnan Therese Sjögran, tycker att Bennison borde vara aktuell för VM.

Michelle De Jongh, mittfältare, Vittsjö: Vittsjö är ett av vårens överraskningslag och De Jongh har med sina fyra mål varit starkt bidragande till framgången. 21-åringen är dock oprövad i A-landslaget.

Pauline Hammarlund, anfallare, Göteborg: Kom tillbaka efter lång skadefrånvaro i höstas. Har hittat målet flera gånger under början av säsongen.

Troligen utanför VM-truppen:

Jessica Samuelsson, back, Rosengård: Var en av världens bästa högerbackar när hon åkte på en svår fotskada i slutet av 2017. Flyttade hem till Sverige i år för att ta en plats i VM-truppen, men har åkt på ännu ett bakslag och har själv sagt att hennes VM-chanser är minimala. Given i truppen om hon är skadefri.

Emma Berglund, back, Paris Saint-Germain: Tillbaka från skada och har väldigt mycket rutin. Men konkurrensen bland just mittbackarna är extrem.

Annons

Sandra Adolfsson, back, Vittsjö: Mittback i samma sits som Emma Berglund.

Julia Spetsmark, mittfältare/anfallare, North Carolina Courage: Snabb och avig mittfältare men det vore en skräll om hon kommer med i truppen.

Nina Jakobsson, mittfältare/anfallare: Piteå: Lång, stark kantspelare som trots sin storlek har strålande teknik. Har precis som Karlernäs framtiden för sig.

Rebecka Blomqvist, anfallare, Göteborg: Blomqvists namn har diskuterats i samband med landslagsuttagningar, har Peter Gerhardsson medgett. Men den snabba 21-åringen - en av allsvenskans bästa anfallare – får antagligen vänta på sin tur.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons