Annons
Nyheter

Storbritannien vill lätta på flygets vätskeregler

Storbritanniens regering meddelade på torsdagen att man vill lätta upp reglerna för hur mycket vätska flygpassagerare får ta med ombord från och med juni 2024.
Storbritannien • Publicerad 15 december 2022
Storbritannien vill öka mängden vätska som får tas ombord på flygplan. Arkivbild.
Storbritannien vill öka mängden vätska som får tas ombord på flygplan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

I dag får endast behållare med max 100 milliliter vätska tas ombord vid internationella flygplatser – förutsatt att de tas genom säkerhetskontrollen i en genomskinlig plastpåse.

Större vätskebehållare måste i dag transporteras i incheckat bagage.

Annons

Men enligt ett nytt förslag som presenteras för det brittiska parlamentet på torsdagen ska gränsen för vätskor ombord höjas till två liter. Transportdepartementet säger i ett uttalande att man också vill ta bort regeln om att elektronik, såsom bärbara datorer, måste visas separat vid säkerhetskontrollen.

Reglerna gällande vätskor infördes i världen i början av 2000-talet för att förhindra att flytande sprängmedel togs ombord. Transportdepartementet säger nu att ny teknik som installeras på brittiska flygplatser de kommande två åren möjliggör en lättnad av regelverket.

Maskiner med den nya tekniken kommer att att ge säkerhetspersonalen möjlighet att se en mer detaljerad tredimensionell bild av vad människor har med sig i sina väskor.

Liknande röntgenteknik är också på väg att installeras på andra flygplatser runt om i världen, enligt transportminister Mark Harper.

"2024 kommer de större flygplatserna runt om i Storbritannien ha den nya säkerhetstekniken på plats vilket kommer att minska kötider, förbättra passagerarnas upplevelse och viktigast av all – upptäcka möjliga hot", säger Mark Harper i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons