Annons

Stockholm drabbas hårdast: 16 av 22 nya fall

Coronafallen i Sverige fortsätter att öka – framför allt i Stockholmsregionen.
Samtidigt avtar spridningstakten i Kina och Folkhälsomyndigheten flyttar fokus till Europa.
Coronavirus • Publicerad 4 mars 2020
Skyltar visar vägen till infektionsmottagningen. Utanför infektionsmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö finns numera ett tält för att kunna testa personer coronaviruset.
Skyltar visar vägen till infektionsmottagningen. Utanför infektionsmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö finns numera ett tält för att kunna testa personer coronaviruset.Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: 

Kurvan över de bekräftade coronafallen i Sverige fortsätter att peka uppåt, även om siffrorna fortfarande är låga jämfört med andra länder i Europa. Under tisdagen steg siffran från 15 till 30, och på onsdagen fortsatte den stiga till 52.

Region Stockholm är hårdast drabbat med 16 av onsdagens 22 nya fall. Av de 52 som smittats i hela Sverige finns 31 i Stockholmsregionen. Smittskydd Stockholms chef Per Follin förklarar ökningen med att sportlovsveckan i Stockholm är slut, samtidigt som fler personer har testats.

Annons

– Vi kan fortfarande inte säga att puckeln är nådd, det kan vara så att det ökar några dagar till eftersom sportlovet tog slut i helgen som var. Men det här blir naturligtvis en stor börda att ta hand om, att hålla ordning på smittspårningen, säger Follin.

Han säger att en majoritet av de smittade personerna har en direkt eller en indirekt koppling till utlandsresor, framför allt till norra Italien.

– Vi arbetar intensivt med de här fallen, de intervjuas på kliniken där de bedöms och konstateras, och tillsammans med smittskyddet tar man reda på vilka de kan ha varit i närkontakt med, säger Follin.

Han har inga uppgifter om att någon av de 31 personerna i regionen som har smittats är allvarligt sjuk. Hittills har ingen i Sverige avlidit av sjukdomen covid-19 som orsakas av viruset sars-cov-2.

"Slänger ut ytterligare nät"

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att situationen i Europa är fortsatt negativ, särskilt i Italien.

– Men det kan ha börjat plana ut, så det kanske kan bli lite lugnare, säger Tegnell.

Fler ska testas för coronaviruset för att stoppa en spridning, enligt Tegnell. Nu ska även patienter med svår lunginflammation testas av sjukvården, vid sidan om de som smittats under resor till utlandet eller varit i närkontakt med smittade person.

– Vi bedömer att vår provtagning är effektiv, men nu slänger vi ut ytterligare ett nät, säger Tegnell.

Spridningsrisken i Sverige ligger dock kvar på måttlig.

Elva fall i Västra Götalandsregionen

Värmland rapporterade på onsdagen sina första fall, två personer som insjuknade sedan de kommit hem från en bussresa i norra Italien. Även Region Örebro har fått sitt första fall, också där en person som smittats i Italien.

Annons

Ett nytt fall i Skåne rör en kvinna i 45-årsåldern som har smittats under en resa i Italien. Hon vårdas nu i isolering på infektionskliniken i Malmö och mår efter omständigheterna väl, enligt Region Skåne.

Två nya fall har konstaterats i Göteborgsområdet. Den ena personen har smittats under en resa i Iran och sedan blivit sjuk efter hemkomst, medan den andra personen smittats i Italien.

Hittills har elva personer i Västra Götalandsregionen konstaterats smittade, samtliga har smittats utomlands eller varit i kontakt med personer som smittats utomlands, enligt regionen.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons