Annons

Visselblåsaren Manning frisläppt

Visselblåsaren Chelsea Manning har släppts fri efter att ha suttit häktad i 62 dagar då hon vägrat att vittna inför en federal åtalsjury som utreder Wikileaks i USA.
Men hon är redan kallad till en ny förhandling nästa vecka.
USA • Publicerad 10 maj 2019
Visselblåsaren Chelsea Manning utanför en domstol i Virginia, USA, i mars. Arkivbild.
Visselblåsaren Chelsea Manning utanför en domstol i Virginia, USA, i mars. Arkivbild.Foto: Matthew Barakat/AP/TT

"Tyvärr fick Chelsea redan före frisläppandet en ny kallelse. Det betyder att hon väntas inställa sig framför en annan jury på torsdagen den 16:e", uppger Mannings advokater, meddelar organisationen The Sparrow Project.

Det är enligt advokaterna tänkbart att hon än en gång kommer att anklagas för domstolstrots.

Annons

"Chelsea kommer fortsatt att vägra att svara på frågor", heter det i ett uttalande från advokaten, som säger att försvaret kommer att göra allt för att visa att Mannings vägran att vittna har lagligt stöd.

De hemligstämplade dokument som hon lämnat ut har koppling till krigen i Irak och Afghanistan. Hennes agerande har gjort henne till en hjälte bland en del aktivister som motsätter sig krig och hemlighetsmakeri.

Chelsea Manning har tidigare sagt att hon har etiska invändningar mot jurysystemet.

Den tidigare underrättelseanalytikern dömdes 2013 till 35 års fängelse efter att ha lämnat över omfattande hemligstämplat material till Wikileaks. Hon benådades 2017 av president Obama, som då kortade hennes straff med över 30 år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons