Annons
Nyheter

von der Leyen: Ett starkare EU föds

Coronakrisen ska leda till ett starkare och mer samarbetande EU.
Det hoppas åtminstone ordförandeduon Ursula von der Leyen och Charles Michel inför striden om hur ekonomin ska få fart igen.
EU • Publicerad 13 maj 2020
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen laddar för att lägga fram nya förslag på en återhämtningsfond för coronakrisen och EU:s långtidsbudget. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen laddar för att lägga fram nya förslag på en återhämtningsfond för coronakrisen och EU:s långtidsbudget. Arkivbild.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Nästa vecka väntas EU-kommissionen lägga fram sina planer på en återhämtningsfond och hur EU:s nästa långtidsbudget ska anpassas till coronakrisen.

Mycket pengar kommer att behövas.

Annons

– Vi har haft ekonomiska nedgångar förut, men aldrig en nedstängning som den här. Vi kommer att återhämta oss, men det kommer att ta tid, säger kommissionsordförande von der Leyen inför EU-parlamentet i Bryssel.

Utan att ge några exakta detaljer utlovar hon ett "återhämtningsinstrument" som ska vara tillgängligt för alla länder, men samtidigt huvudsakligen inriktat på de värst drabbade. Bidrag kommer att förekomma – inte bara lån.

Mer samarbete?

Även om långtidsbudgeten sträcker sig över sju år kommer coronainsatserna att koncentreras till de närmaste åren. Nya stödprogram utlovas, bland annat för hälsovården, och även nya egna direktintäkter till EU – något som både EU-kommissionen och EU-parlamentet länge kämpat för.

– Jag är övertygad om att det är ett nytt och starkare EU som föds, anser von der Leyen.

Permanente rådsordföranden Charles Michel är inne på samma linje.

– Vi måste vidta åtgärder som aldrig gjorts förut. Den här krisen visar vikten av att vårt svar blir att samarbeta mer och integrera oss mer – inte tvärtom, säger Michel inför EU-parlamentet.

Missnöje hos M

Veckans parlamentssession hålls huvudsakligen via webben, med ett komplicerat röstande via e-post. Bland annat ska ledamöterna försöka enas om ett gemensamt uttalande om vad man önskar sig från EU-kommissionen när det gäller återhämtningen.

De större partigrupperna har förhandlat fram en text som merparten väntas ställa sig bakom. Fast alla ledamöter är inte nöjda.

– Moderaterna kommer att ta strid mot den här resolutionen och vår egen partigrupp. Det här innebär en ohejdad pengarullning från Bryssel som i slutändan kommer att behöva bäras av några få länder, inklusive Sverige. Det är inte rimligt att man exempelvis kräver att huvudparten ska vara bidrag och inte lån, säger Tomas Tobé (M) till TT.

Fakta: EU-stöd i coronakrisen

EU:s medlemsländer har hittills enats om ett stödpaket på totalt 540 miljarder euro för att möta coronakrisen.

100 miljarder euro kommer från EU-kommissionsförslaget Sure, som finansierar system med korttidsarbete.

200 miljarder euro kommer från Europeiska investeringsbanken (EIB) i lån till små och medelstora företag.

240 miljarder euro görs tillgängliga från euroländernas krisfond ESM för att bekosta ökade kostnader inom sjukvård och minska smittspridning.

Förhoppningen är att åtgärderna ska vara formellt godkända redan till den 1 juni.

Parallellt har EU-kommissionen fått i uppdrag att ta fram ett "återhämtningsinitiativ", på upp mot 1 500 miljarder euro, samt presentera ett förändrat förslag till långtidsbudget för åren 2021–2027. Förslagen väntas bli presenterade tidigast nästa vecka.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons