Annons
Nyheter

VR lurar bort smärta hos barn

Att låta barn använda VR-glasögon innan de ska ta blodprov gör att de känner mindre smärta och oro. Metoden skulle kunna bli ett verktyg i svensk sjukvård tror en expert.
Forskning • Publicerad 3 mars 2023
Att låta barn använda VR-glasögon och uppleva en låtsasvärld kan få dem att känna mindre smärta enligt en studie. Arkivbild.
Att låta barn använda VR-glasögon och uppleva en låtsasvärld kan få dem att känna mindre smärta enligt en studie. Arkivbild.Foto: Jae C.Hong/AP/TT

Att distrahera barn inför att de ska vara med om något obehagligt är ett välbeprövat knep. Genom att fokusera på en leksak, titta på film eller lyssna på musik kan obehaget och smärtan av det som gör ont minska.

Att använda virtual reality (VR) verkar vara ett bra knep. I en studie, publicerad i Jama Network Open, har kinesiska forskare jämfört barn mellan 4 och 12 år på sjukhus som skulle få en nål i en ven i armvecket. Hälften av barnen lottades till att få standardbehandling där vårdpersonal förklarade vad som skulle hända och pratade lugnande med dem. Den andra hälften fick använda VR som tillägg.

Annons

Innehållet i VR, alltså det som de fick uppleva i glasögonen, fanns i två versioner anpassade efter barnens ålder men handlade i båda fallen om att sätta en nål i armvecket.

Mindre smärta

Barnen fick uppge hur mycket smärta och oro de kände på en skala. Forskarna mätte också hjärtfrekvens och mängden av stresshormonet kortisol i saliven.

Det visade sig att de barn som fått använda VR upplevde mindre smärta och oro än de som inte fått det. Proceduren med att sätta nålen gick dessutom snabbare bland de barn som använde VR.

Maria Lalouni som forskar om smärtreglering hos barn vid Karolinska institutet i Stockholm, tycker att studien är intressant.

– Det finns tidigare forskning som visar att olika typer av distraktion kan vara bra vid kortvarig smärta. Och VR kan ju ge en ganska ordentlig distraktion, säger hon.

I den kinesiska studien ingick 149 barn. Maria Lalouni tycker att det vore spännande att göra en liknande studie på svenska patienter för att se om resultaten står sig.

– Det är en ganska bra metod eftersom det inte kräver någon särskild utbildning av personalen. Nackdelen är väl att det krävs att det finns VR-utrustning till hands, säger hon.

Samma hjärtfrekvens

Hon säger att obehag och rädsla inför nålstick är vanligt bland barn.

– Framför allt är det bra med olika strategier för barn som ligger länge på sjukhus som kan behöva få en nål instucken för att ta prover vid flera tillfällen. Då vill man undvika att det förknippas med någonting väldigt jobbigt och smärtsamt, säger hon.

Att använda VR tycks däremot inte hjälpa mot nivåerna av kortisol eller hjärtfrekvens. Där såg forskarna ingen statistisk signifikant skillnad mellan grupperna.

Annons

– Det är inte så konstigt tycker jag. Ökad hjärtfrekvens kan bero på många olika saker, bara det att man är på sjukhus kan påverka det, säger Maria Lalouni.

Fakta: Om studien

Studien genomfördes vid ett offentligt sjukhus i Hongkong under 2019 och 2020.

Totalt ingick 149 barn mellan 4 och 12 år som skulle få en nål i en ven inför blodprov. Barnen lottades till förberedelser enligt standardvård eller att få det plus att använda VR.

Barnen fick fylla i uppgifter före, under och efter sticket om bland annat smärta och oro med hjälp av anpassade formulär föreställande tecknade figurer.

Enligt resultatet upplevde de barn som använt VR nästan hälften av smärtan och mindre oro än de som bara fick standardvård. Personalen var också mer nöjda i VR-gruppen.

Källa: "Effects of an immersive virtual reality intervention on pain and anxiety among pediatric patients undergoing venipuncture"

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons