Annons

Wennberg tvåmålsskytt i Tre Kronors kross

Två mål på 75 matcher i NHL den här säsongen.
När Alexander Wennberg kom till Tre Kronor gjorde han två mål i första matchen.
Ishockey • Publicerad 13 maj 2019
Alexander Wennberg gör 1–0 mot Norge i sitt allra första VM-byte.
Alexander Wennberg gör 1–0 mot Norge i sitt allra första VM-byte.Foto: Claudio Bresciani/TT

Alexander Wennberg har hamnat i frysboxen i Columbus den här säsongen.

I Tre Kronor togs han emot med öppna armar och tinade upp blixtsnabbt.

Annons

– Det är svårt att förklara hur det funkar ibland. Det är riktigt bra kedjekamrater man spelar med här och det är kul med förtroende, bara in och spela på en gång. Jag kan inte ens förklara det själv, sade Wennberg.

Han gjorde mål i sitt första byte efter bara några sekunder, direkt efter en tekning som William Nylander vann. Wennberg tog sig in på mål och överlistade norske målvakten Henrik Haukeland mellan benskydden.

– Pucken kom lite slumpmässigt, jag försökte vänta ut honom. Självförtroendemässigt är det jätteskönt att få det att lossna på en gång.

Tio poäng

När matchen var över hade han gjort ett mål och två assist och den nykomponerade förstakedjan med Wennberg, Patric Hörnqvist (2+0) och William Nylander (1+4) hade stått för tio poäng.

– Vi kompletterar varandra bra. ”Nyllet” är fantastisk med puck och ”Bengan” (Patric Hörnqvist) är framför mål och ger oss ytor. Han är också en fantastisk spelare. Det är svårt att säga vad som gör det, men vi läser varandra bra, sade Wennberg.

Redan efter första perioden ledde Tre Kronor med 3–0 och alla i den nya förstakedjan hade gjort varsitt mål.

Wennberg och Nylander har tidigare spelat tillsammans i en årlig ”All star”-match i Järfälla där Detroitbacken Niklas Kronwall drar ihop ett gäng NHL-spelare för att möta hans moderklubb.

– Jag sade det till ”Nyllet” innan att vi har spelat med varandra mot Järfälla. Det här är väl lite annorlunda, men kanske något att bygga på, sade han med ett skratt.

Vill vinna

Wennberg sköt sitt andra mål fram till 7–0, ett mål som godkändes först efter videogranskning. Det såg ut som om Holm rånat Columbusforwarden på målet då han plockade pucken – men videogranskningen visade att plockningen kom när pucken passerat mållinjen.

Wennberg kom till Bratislava sent i söndags kväll efter en hel del flygstrul. Resan från Columbus tog 27 timmar efter förseningar och inställda flyg.

Annons

Trots strulet var han hur pigg som helst. Han vill gärna ha revansch för den motiga säsongen i Columbus.

– Jag var sugen på att spela mer hockey och har åkt hit för att vinna guld.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg var som väntat nöjd över kedjan:

– Vi tycker att Alex har en sån energi, kan flytta puck, är lätt på fötterna och har spelförståelse och såna saker som den kedjan behöver. De hittade kemi ganska direkt tycker jag. Sen gillar jag att Hörnqvist gör skitjobbet och stökar framför mål vilket öppnar upp ytor för Nylander och Wennberg, sade Grönborg till SVT.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons