Annons
Nyheter

WHO hyllar Sveriges coronakommission

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus hyllar det svenska initiativet att starta en coronakommission.
Coronaviruset • Publicerad 5 juli 2020
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus hyllar det svenska initiativet att starta en coronakommission. Arkivbild.Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

– Sverige har gjort något mycket viktigt genom att starta en utredning för att förstå hur strategin fungerat. WHO uppskattar verkligen detta initiativ, som även andra länder bör ta lärdom av, säger han till Svenska Dagbladet.

WHO-chefen säger även att Sveriges regering har ”gjort sitt bästa” i en situation där inga länder varit säkra på hur man ska agera inför pandemin. Det finns ingen universallösning på vad som är ”rätt” virushantering, påpekar han, enligt SvD.

Annons

Coronakommissionen ska granska Sveriges hantering av coronakrisen. Den tillsattes av regeringen den 30 juni. Ordförande är förra justitierådet Mats Melin.

I direktiven ingår att utvärdera regeringens, myndigheternas, regionernas och kommunernas åtgärder för att hindra smittspridningen och mildra dess effekter. Vårdens förmåga att hantera virusutbrottet ska bedömas. Kommissionen ska även ge svar på hur coronaviruset kom till Sverige och hur det spreds.

Andra frågor är hur krisorganisationerna i regeringen och i samhället i övrigt fungerat, liksom ansvarsfördelningen mellan regering, myndigheter, kommuner och regioner.

Därtill kommer en lång rad olika aspekter av coronakrisen. Till exempel hur Sveriges internationella samarbete fungerat, coronaåtgärdernas socioekonomiska effekter, hur barnens rätt och hur jämställdheten påverkats och hur effektiv statens stöd till näringslivet varit.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons