Annons
Nyheter

WHO: Tre virus riskerar att slå hårt i vinter

Årets influensasäsong i Europa har startat ovanligt tidigt. Samtidigt florerar covid-19 och det finns en oro för hur RS-säsongen ska utvecklas.
Påverkan på sjukvården kan bli stor, varnar WHO.
Hälsa • Publicerad 5 december 2022
Tre virus kan tillsammans ha en hög påverkan på sjukvården och Europas befolkning i vinter, varnar WHO i ett uttalande.
Tre virus kan tillsammans ha en hög påverkan på sjukvården och Europas befolkning i vinter, varnar WHO i ett uttalande.Foto: Anders Wiklund/TT
AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Pressbild.
AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Pressbild.Foto: Folkhälsomyndigheten

Influensa, covid-19 och RS. Tre virus som tillsammans kan ha en hög påverkan på sjukvården och Europas befolkning i vinter, varnar nu WHO i ett uttalande.

Antalet personer som får sjukhusvård på grund av influensan har sedan i oktober ökat stadigt i Europa. I Sverige har än så länge bara enstaka fall rapporterats och årets epidemi har ännu inte kommit igång.

Annons

Men influensasäsongen kan bli tuff i år. Förra året var en mild säsong, och innan dess var det en paus i spridningen under pandemin.

– Det finns en risk att det blir en intensiv säsong med många smittade, säger AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

Hålla koll

Förra året slog RS-viruset, som främst drabbar de allra yngsta barnen, ovanligt hårt och säsongen startade rekordtidigt. Även i år har säsongen startat tidigare än vanligt, och en kraftig våg av viruset har lett till överfulla barnsjukhus runt om i USA. Flera länder i Europa vittnar även de om ett ansträngt läge.

RS-viruset drabbar inte bara bebisar. Också äldre och infektionskänsliga personer riskerar att behöva sjukhusvård om de smittas.

Även covid-19 fortsätter att florera. Eftersom viruset bara har funnits några år finns det fortfarande en osäkerhet kring hur det utvecklas.

– Influensa, covid-19 och RS-virus ökar alla tre. Det kan bli ansträngt i vården om man har en hög smittspridning av flera virus samtidigt. Vi får hålla koll på situationen, säger AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

Viktigt vaccin

I början av en vinter med flera olika virus som cirkulerar trycker WHO nu på vikten att riskgrupper vaccineras, både mot covid-19 och influensa. När det gäller RS-virus finns ännu inget vaccin.

Folkhälsomyndigheten beräknar att influensaepidemin kan komma i gång innan jul i Sverige. Samtidigt tar det ungefär två veckor efter vaccination innan man har ett skydd.

– Därför är det ju ypperligt att ta vaccinet nu innan smittspridningen för influensa har tagit fart rejält, så att man har ett bra skydd inför helgerna som kommer, säger AnnaSara Carnahan.

Fakta: Influensa

Influensa är en virussjukdom som återkommer varje vinter.

Sjukdomen startar med plötslig frossa, snabbt stigande feber ofta upp över 40 grader, muskelvärk, huvudvärk och en påtaglig sjukdomskänsla. Efter det kommer torrhosta. Man kan även drabbas av kräkningar och diarré, vilket är vanligare hos barn.

Det finns fyra influensavirustyper: A, B, C och D. Det är influensa A och B som ger upphov till den typiska influensasjukdomen.

Tvätta händerna noggrant, undvika att röra vid ögon, näsan eller mun och umgås inte med personer som är sjuka för att undvika att själv bli sjuk.

En del personer, främst i vissa riskgrupper, kan bli allvarligt sjuka av influensa. Influensa och komplikationer av influensa är en av våra vanligaste dödsorsaker.

Källa: 1177 Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten

Fakta: Influensa

Personer som är 65 år och äldre.

Gravida efter graviditetsvecka 12.

Yngre personer med vissa underliggande sjukdomar som hjärtsjukdom, lungsjukdom, diabetes, nedsatt immunförsvar, kronisk leversvikt eller njursvikt, mycket kraftig övervikt, neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen eller flera funktionsnedsättningar.

Den som bor med någon med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Vård- och omsorgspersonal erbjuds vaccin för att skydda sköra grupper i samhället.

Källa: 1177 Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons