Annons

WHO varnar för brist på skyddsutrustning

WHO varnar för att lagren av nödvändig sjukvårdsutrustning töms snabbt, vilket äventyrar kampen mot coronaviruset.
I Frankrike har president Emmanuel Macron beslutat rekvirera alla lager av munskydd.
Coronavirus • Publicerad 3 mars 2020
Personer med munskydd i tyska Düsseldorf. Munskydd och annan skyddsutrustning har börjat bli en bristvara, varnar WHO.
Personer med munskydd i tyska Düsseldorf. Munskydd och annan skyddsutrustning har börjat bli en bristvara, varnar WHO.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus varnade vid tisdagens pressträff för att lagren av sjukvårdsutrustning som munskydd, skyddsglasögon och annan skyddsutrustning snabbt krymper.

– Vi är oroliga för att ländernas förmåga att möta utbrottet äventyras av de allvarliga och ökande störningarna i tillgången till personlig skyddsutrustning, sade han och nämnde stigande efterfrågan, hamstring och felaktig användning som orsaker.

Annons

WHO har levererat mer än en halv miljon uppsättningar skyddsutrustning till 27 länder, men lagren töms i snabb takt. WHO-chefen manar nu till en dramatiskt ökad tillverkningstakt för att fylla behoven.

I Frankrike, där det fjärde dödsfallet rapporterades på tisdagen, har president Emmanuel Macron genom ett dekret rekvirerat alla lager av munskydd. Det gäller även kommande produktion.

"Vi kommer att distribuera dem till vårdpersonal och till franska medborgare som smittats av viruset", skriver han på Twitter.

Rädslan för coronaviruset har skapat rustning efter munskydd och handsprit i Frankrike, där hittills 204 fall har bekräftats. Priserna har i vissa fall tredubblats. Finansminister Bruno Le Maire säger att han är redo att införa en prisreglering om övertrampen blir för många.

Ett sjukhus i Marseille i södra Frankrike rapporterar att runt 2 000 kirurgiska munskydd har stulits.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons