Annons
Nyheter

Höjda krav på elbolag i nytt Ygemanförslag

Efter bakslag i riksdagen om hur elnätsbolagen får använda elavgifter från kunderna går energiminister Anders Ygeman (S) fram med ett nytt förslag. Kraven skärps på bolagen.
Ekonomi • Publicerad 9 december 2020
Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister. Arkivbild.
Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

– Vi har höjt de så kallade kapitalbaskraven och vi har höjt kraven på egenfinansiering, säger Anders Ygeman till TT.

I oktober tvingades han dra tillbaka en proposition med samma ärende när det var uppenbart att det inte fanns majoritet för den i riksdagen.

För lågt ställda

Annons

Oppositionen, med de borgerliga partierna i spetsen, tyckte att kraven på elnätsbolagen var för lågt ställda. I den departementspromemoria som nu går ut på remiss, till andra veckan i januari , har förslagen anpassats efter de invändningar Ygeman mötte i riksdagen.

Planen är sedan att skriva en ny proposition under vintern med sikte på riksdagsbeslut och ikraftträdande den 1 maj nästa år, fyra månader senare än tidigare planerat.

– Vi såg till att stoppa ett förslag som var dåligt, nu har kraven skärpts så att förslagen kan klara sig igenom riksdagen, säger Lars Hjälmered, moderat och ordförande i riksdagens näringsutskott.

Han och företrädare för de övriga partierna har överlagt med Ygeman om det förslag som nu går ut på remiss.

Lotsa fram

– Vi kommer att lyssna på remissinstanserna och Lagrådet, men jag hoppas att vi ska kunna lotsa detta i hamn, säger Hjälmered.

Mycket förenklat handlar hela saken om hur elnätsbolagen ska få ta ut och använda de pengar som kunderna betalar in i avgifter. Propositionen skulle bland annat ange hur elnätsbolagen skulle kunna ta ut avgifter framöver från kunder, avgifter som de inte tog in fullt ut, på grund av rättsliga processer, under perioden 2012—2015. Motprestationen skulle vara att investera i näten.

Oppositionen hävdade att kraven om investeringar var för lågt ställda i det förslag som regeringen drog tillbaka. Nu höjs bland annat kravet på hur stor del av investeringarna som bolagen måste finansiera på egen hand, från 25 till 35 procent.

– Det är trevligt att regeringen har lyssnat, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

Däremot tror han att regeringen och energiministern lyssnade för mycket på bolagen när den tillbakadragna propositionen arbetades fram, villkoren för dem blev för förmånliga.

Måste investera

– Nu måste de verkligen investera i näten, det räcker inte med att byta elmätare, säger Nordin.

Annons

Investeringar ska, enligt regeringens nya förslag, också följas upp så att det går att veta om de krav som ställts på att investera har följts.

Regeringen har varnat för att förseningar kan ge nya överklagande från bolagen om rätten att använda det som talas om som ett oanvänt utrymme för att ta ut avgifter under tidigare år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons