Annons

Ytterligare OS-kval i judo ställs in

Det senaste OS-kvalet i judo, GP-tävlingen i Rabat, ställdes in i helgen.
Nu meddelar Internationella judoförbundet att alla OS-kvaltävlingar fram till och med slutet av april också ställs in på grund av coronavirusets utbrott.
Judo • Publicerad 10 mars 2020
Marcus Nyman behöver tävla mer för att nå OS. Men chanserna blir färre och färre på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Marcus Nyman behöver tävla mer för att nå OS. Men chanserna blir färre och färre på grund av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Det innebär att det inte blir någon grand slam-tävling i ryska Jekaterinburg eller några GP-tävlingar i Tbilisi, Georgien, eller i Antalya, Turkiet.

"Tyvärr har situationen nu blivit farlig och kritisk ur flera synvinklar", säger förbundet i ett uttalande, enligt Reuters.

Annons

Redan när den första tävlingen annullerades sade den svenska landslagschefen att det kan ställa till det för några av de svenska judokerna som hoppas på en OS-plats i sommarens spel i Tokyo.

Anna Bernholm och Tommy Macias ligger så högt upp på rankningen att deras OS-platser i stort sett är säkrade. Robin Pacek, Marcus Nyman och Joakim Dvärby ligger precis ovanför kvalgränsen och skulle behöva fler kvalpoäng för att stärka sina positioner, enligt Svenska judoförbundet.

"Nu är ju kvalet pausat och för vår del är det egentligen bra för just nu är alla fem inkvalade, men vi får se hur det blir", säger landslagschefen Robert Eriksson i ett pressmeddelande.

Efter den 30 april finns det endast två kvaltävlingar kvar, en i Baku och en i Doha. Om det kommer att läggas till fler kvaltävlingar är ännu inte bestämt.

"Det går en grand prix i Budapest i juni som de har pratat om att göra om till grand slam och ha med i kvalet, men det är inte bekräftat än. Därefter finns det inga tävlingar kvar före OS och jag tror att det blir svårt att lägga till fler med så kort varsel och så nära inpå OS", säger Eriksson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons