Annons
Nyheter

EU fördömer nya avrättningar i Iran

Ytterligare två personer har avrättats i Iran med koppling till de landsomfattande protester som skakar landet.
EU:s utrikeschef Josep Borrell är "bestört" över avrättningarna.
Iran • Publicerad 7 januari 2023
Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei. Det islamiska styret har låtit avrätta minst fyra personer till följd av de stora protesterna i landet. Arkivbild.
Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei. Det islamiska styret har låtit avrätta minst fyra personer till följd av de stora protesterna i landet. Arkivbild.Foto: Ayatollans kansli via AP/TT

Två män har avrättats genom hängning efter att ha dömts för mord, vilket meddelas genom den islamiska republikens rättsväsendes eget nyhetsorgan Mizan.

EU reagerar med verbal kraft på avrättningarna och fördömer den iranska regimens våld mot demonstranter.

Annons

"EU är bestört över avrättningarna av Mohammad Mehdi Karami och Seyyed Mohammad Hosseini som greps och dömdes i samband med de pågående demonstrationerna i Iran", sade Borrell i ett uttalande på lördagen.

Protester i Karaj

Enligt uppgifterna dömdes männen för att ha mördat en medlem av den så kallade basijmilisen som lyder under Revolutionsgardet. Mordet sägs ha skett i samband med protester i staden Karaj nära Teheran den 3 november.

Basijmilisen har skickats ut för att möta demonstranter i flera städer och har både angripit och gripit människor.

Så vitt känt har fyra människor hittills avrättats i fall med koppling till protesterna. Enligt olika aktivister kan så många som 16 ha dömts till döden.

Rättegångarna visar inga tecken på rättssäkerhet, då de sker snabbt och bakom stängda dörrar. De tilltalade får till exempel inte välja sina försvarare eller ta del av bevisen.

De två nu avrättade männen dömdes för mord, men också för "korruption på jordens yta", en brottsrubricering som Irans islamiska styre har riktat mot för regimen misshagliga personer i flera årtionden, så länge dessa på något vis har ansetts bryta mot dess strikta tolkning av islamisk sed.

Döda demonstranter

Fler än 500 demonstranter har dödats i samband med protesterna, enligt olika bedömningar.

Påtryckningar och fördömanden från västländer har hittills inte påverkat regimen i Teheran. EU:s utrikeschef Borrell försökte trots det rikta en uppmaning till Iran:

"EU upprepar ännu en gång till de iranska myndigheterna att omedelbart stoppa utfärdandet och genomförandet av dödsdomar av demonstranter, något som fördöms å det starkaste."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons