Annons

Fortsatt beskjutning – fler döda i rasmassor

Dödstalet fortsätter att stiga efter att ett femvåningshus i norra Donetsk besköts i helgen. Räddningsarbetare har hört röster från rasmassorna.
Bombardemanget och beskjutningen har fortsatt de senaste dagarna. Ryssland har inte tagit någon paus, understryker Ukrainas president.
Ukraina • Publicerad 11 juli 2022
Iryna Sjulimova, 59, gråter vid åsynen av de rasmassor som återstår av en stor del av ett bostadshus i Tjasiv Jar i Donetsk. Bilden togs på söndagen.
Iryna Sjulimova, 59, gråter vid åsynen av de rasmassor som återstår av en stor del av ett bostadshus i Tjasiv Jar i Donetsk. Bilden togs på söndagen.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
Områden i östra Ukraina under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 10 juli.
Områden i östra Ukraina under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 10 juli.Foto: Björn Hellström/TT
En man återvänder till sitt hem i ett delvis raserat bostadshus i Tjasiv Jar. Bilden togs på söndagen.
En man återvänder till sitt hem i ett delvis raserat bostadshus i Tjasiv Jar. Bilden togs på söndagen.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 10 juli.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 10 juli.Foto: Anders Humlebo/TT

I slutet av helgen träffades ett bostadshus med fem våningar av ryska raketer i staden Tjasiv Jar i norra Donetsk.

Antalet dödsoffer har stigit steg för steg, även under måndagen. 26 personer har hittills hittats döda, men fler befaras ligga under rasmassorna, möjligen tiotals. Det finns också rapporter om att det hörs röster därifrån. Nio överlevande personer har undsatts.

Annons

– Den som ger order om sådana anfall, den som utför dem mot helt vanliga städer, mot bostadsområden, dödar med full avsikt. Efter sådana smällar kommer de inte att kunna säga att de inte visste eller att de inte förstod någonting, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om den beskjutningen under natten till måndag.

Sex döda i Charkiv

På måndagsmorgonen skedde en raketattack i Charkiv som dödade sex personer, enligt Ukrainas åklagarmyndighet.

Enligt regionens guvernör Oleh Synjegubov riktade sig den ryska attacken mot ett köpcentrum och civila bostäder.

På meddelandeappen Telegram skriver åklagarmyndigheten att 31 personer, varav två barn, skadades i attacken i nordöstra Ukraina, rapporterar The Guardian. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Omfattande beskjutning

Storbritanniens försvarsdepartement beskriver en omfattande rysk beskjutning mot områden i norra Donbass, i sin dagliga redogörelse av ställningarna i kriget. De ryska styrkorna sägs dock inte göra några territoriella framsteg.

I sitt senaste tal som publiceras i sociala medier går den ukrainske presidenten Zelenskyj på tvärs med de analyser som gjorts den senaste veckan, där Ryssland har sagts omgruppera och återhämta sig inför kommande anfall.

– 34 flygräder av ryska flygplan under det senaste dygnet är ett svar till alla som talat om denna paus. Den ukrainska armén håller starkt emot och slår tillbaka anfall från flera riktningar, säger Ukrainas president.

– Men, såklart: Mycket behöver ännu göras för att ryska förluster faktiskt ska orsaka en sådan paus.

Skilda bud

Från ryskt håll sägs tvärtom att ryska styrkor är på väg att "rensa upp" i orten Siversk, som ligger på vägen mellan nyligen erövrade Sievjerodonetsk och de hårt befästa städerna Slovjansk och Kramatorsk. En företrädare för de ryskstyrda separatisterna säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att ett tungt bombardemang riktas mot förorter i området, enligt denne för att ukrainska styrkor har tagit skydd där.

Två civila ukrainare har dödats av rysk beskjutning och ytterligare två har skadats, enligt Donetsks guvernör Pavlo Kyrylenko.

Annons

Parternas redogörelser för hur det går i kriget är genomgående svåra att verifiera och egna framgångar överdrivs närmast regelmässigt.

Snabba på ryska medborgarskap

Rysslands president Vladimir Putin har på måndagen utfärdat ett dekret för att ukrainare på ett snabbare sätt ska kunna få ryska medborgarskap.

Enligt dekretet ska alla ukrainska medborgare få "rätten att ansöka om medlemskap i Ryssland på ett förenklat sätt".

Ukrainas utrikesdepartement fördömer det ryska påbudet.

"Det nämnda dekretet är ytterligare ett intrång i Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, oförenligt med normerna och principerna i internationell rätt", skriver departementet i ett uttalande.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kallar det för "värdelöst".

– Ukrainare behöver inte Putins medborgarskap, och försök att införa det med våld är dömda att misslyckas, säger Kuleba.

2019 utfördes ett liknande påbud för invånare i Donetsk och Luhansk, och i maj gjorde Putin det möjligt för invånare i regionerna Cherson och Zaporizjzja att snabbt kunna bli ryska medborgare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons