Annons

Zelenskyj: 1,5 miljoner utan el i Odessa

Över 1,5 miljoner människor står utan el i Odessa-regionen efter ryska bombningar, uppger den ukrainske presidenten.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ger en dyster bild av sin dialog med Putin men är trots det öppen för nya samtal.
Ukraina • Publicerad 10 december 2022
Bachmut i östra Ukraina på fredagen. Staden har varit hårt ansatt av ryska attacker de senaste veckorna.
Bachmut i östra Ukraina på fredagen. Staden har varit hårt ansatt av ryska attacker de senaste veckorna.Foto: Libkos/AP/TT
En man och en hund som arbetar för räddningstjänsten har tagit skydd i värmen i den hårt ansatta staden Bachmut.
En man och en hund som arbetar för räddningstjänsten har tagit skydd i värmen i den hårt ansatta staden Bachmut.Foto: Libkos/AP/TT

Ryssland fortsätter fokusera sina attacker mot Ukrainas energiinfrastruktur. Bland de värst drabbade regionerna finns Odessa, där över 1,5 miljoner människor nu uppges vara utan ström.

– Efter den nattliga räden med iranska drönare ligger nu Odessa och andra städer och byar i mörker, säger president Volodymyr Zelenskyj i sitt nattliga tal.

Annons

Enligt Kyrylo Tymosjenko, rådgivare till presidenten, är det för närvarande bara kritiska verksamheter som sjukhus och mödravårdscentraler som har tillgång till elektricitet i området.

– Situationen är fortsatt svår men under kontroll, säger Tymosjenko.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz tror inte på ett snart slut på kriget i Ukraina. I ett möte med väljare i Potsdam på lördagen sade han att den ryske presidenten Vladimir Putins mål är "erövra" och att det är det Putin upprepar i samtalen med Scholz.

– Varje gång jag har pratat med Putin säger han det.

Trots det betonar Scholz att han vill fortsätta dialogen med Putin.

– Vi är av helt olika åsikter. Men jag vill fortsätta prata med honom för jag vill ta oss ur den här situationen och veta om det överhuvudtaget går. Och det går inte utan att man pratar med varandra, säger han enligt Tagesschau.

Scholz och Putin har pratat flera gånger sedan Ryssland invaderade Ukraina, senast i början av december.

Alla kraftverk skadade

Samtidigt kommer en mörk bild från krigsdrabbade områden i Ukraina just nu.

– Situationen vid frontlinjen är fortfarande mycket svår, säger president Zelenskyj.

De senaste två månaderna har Ryssland avfyrat fler än 1 000 robotar och drönare med syfte att slå ut kraftverk och annan energiinfrastruktur i Ukraina, enligt chefen för den statliga nätoperatören Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyj.

Annons

Odessa är tillsammans med Cherson och Charkiv de regioner som utsatts värst för attacker av den här typen, enligt Kudrytskyj. Stora delar av landet har också drabbats av nödströmavbrott de senaste veckorna.

Bygger upp lager

Parallellt rasar striderna i östra Ukraina vidare. Ryssland har fortsatt med markattacker nära Bachmut, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW.

Även städer som Soledar, Mariinka och Kreminna är svårt sargade efter hårda strider, uppger president Zelenskyj i sitt kvällstal på fredagen.

– Ockupanterna har faktiskt förstört Bachmut. Ännu en stad som den ryska armén förvandlat till brända ruiner, säger Zelenskyj.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons